×


  Televizija -- Data și ora publicării: 02.09.2023 15:08:03

  SERIJA-DRUG-MARKO / Serija “Drug Marko” na RTS  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 30. avgust 2023. / Početak priče o jednoj od najintrigantnijih ličnosti SFRJ, prva epizoda serije „Drug Marko“ samo je odškrinula vrata ka vremenu u kojem je Leka Ranković zapalio vatru koja i danas tinja i intrigira javnost.

  Igrano-dokumentarna serija Drug Marko zasnovana je na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svedočenjima neposrednih učesnika događaja, analizama istoričara i igranim rekonstrukcijama događaja.
  Govoreći o tome šta gledaoci mogu da očekuju od serijala, Kovačić je naglasio da je reč o jednoj priči koja je mistifikovana tokom godina na različite načine.

  „Pokušavaćemo da na činjeničan način predstavimo nešto što je tokom godina tretirano više senzacionalistički. Nećemo otkriti neku veliku tajnu, ali ćemo ispričati kompletnu i vrlo objektivnu priču o čoveku koji je bio jedna od najkrupnijih figura i jedna od najkrupnijih afera Titove Jugoslavije. Iznenađenje će biti na kraju ko je u stvari bio taj čovek i šta se tu u stvari desilo“, navodi gost Beogradske hronike.

  Kada su u pitanju podaci i istraživanje neophodno za ovako ozbiljnu seriju, reditelj naglašava da je rad na pripremi trajao dugo i da se temeljno tražio način da se velika količina materijala na najzgodniji način prevede na ovaj medij.

  „General Svetko Kovač se godinama bavio publicistikom, upravo na polju istorije bezbednosnih struktura na našim prostorima i samim tim imao veliko predznanje i veliku količinu materijala dokumentarnog na kome je mogao da zasnuje scenario za seriju“, rekao je Kovačić.

  Pričajući televizijskim jezikom o relativno svežim istorijskim događajima, može se upasti u razne zamke i zato su, kako Kovačić ističe, dve stvari izuzetno važne.

  „U tom dokumentarnom delu važno je osloniti se na relevantno istraživanje relevantnih istoričara. A u igranom delu najvažnije je napraviti ga pošteno kao što se pravi bilo koji dramski program. To moraju biti živi ljudi do kojih će gledaocu biti stalo da ih gleda“, objašnjava reditelj serije Drug Marko.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)