×


  Televizija -- Data și ora publicării: 26.08.2023 14:47:04

  FILMSKI-FESTIVAL-HERCEG-NOVI / Svečano otvoren 36. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film festival  HERCEG NOVI (MEDIA EXPRES) / 26. avgust 2023. / Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF) svečano je otvoren na Kanli kuli. Tokom sedam festivalskih dana, ljubitelji filmske umetnosti će imati prilike da vide oko 80 filmova u nekoliko selekcija.

  Među zidinama starog grada, već 36 godina slavimo filmsku umjetnost, i doprinosimo njenoj popularizaciji, kazao je na otvaranju predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

  U slučaju filmskog festivala u Herceg Novom možemo govoriti o prepoznatljivom selekcionom rukopisu koji se njeguje, a koji karakteriše unikatni senzibilitet i umjetnička inovativnost i angažovanost filma.

  „Festivalska selekcija ove godine obojena je posebnim pristupima, i u filmskom izrazu prisutno je sučeljavanje tema, lične i zajedničke prošlosti, pitanje identiteta i njegovo oblikovanje , uz različite senzibilitete kroz estetiku filma poziva na promišljanje onog što jesmo, šta prestavljamo i gde su usmerene naše težnje. Hrabrost autora da pristupe pitanjima koji su deo savremenog trenutka uz nadu da će pronaći odgovore na pitanja koja se prožimaju, čini ovogodišnje izdanje važnim.“

  Otvaranje je nastavljeno programom „Glumci pjevaju“ u kojem se publika nostalgično podsetila na neke od najznačajnijih kompozicija pisanih za jugoslovenske filmove.

  Nakon toga je srpskoj i jugoslovenskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić uručena nagrada „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umjetnosti ovom festivalu.

  Nakon oficijelnog otvaranja, prikazan je film „Sirin“ crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, koji sa italijanskom spisateljicom Klaudijom Botino potpisuje i scenario. Prvi Šahmanovićev dugometražni igrani film imao je nedavno svetsku premijeru na 39.Sarajevo Film festivalu, a publika na Kanli kuli velikim aplauzom je nagradila film u kojem uloge tumače Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Hana Ivanišević, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Škrelji I drugi.

  Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF) trajaće do 28. avgusta, a u pet selekcija očekuje se bogat program koji će biti prikazan na hercegnovskim tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, Kući Iva Andrića, kao i u Dvorani PARK i amfiteatru.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)