×


  Televizija -- Data și ora publicării: 12.03.2023 19:14:01

  FILM-USTA-PUNA-ZEMLJE / Premijerom poslednjeg filma Puriše Đorđevića “Usta puna zemlje” zatvoren 51. FEST  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 10. mart 2023. / Film “Usta puna zemlje”, poslednje ostvarenje Mladomira Puriše Đorđevića, svečano je zatvorio 51. FEST u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

  Antologijski filmski reditelj svoj poslednji projekat je snimao sa svojih 98 godina, A ekranizacija istoimenog romana iz 1974, pisca Branimira Šćepanovića, bila mu je želja više decenija.

  "Usta puna zemlje" je karakterističan film Puriše Đorđevića koji kroz glavnog junaka Marka pripoveda priču o svom životu, odrastanju i putu koji svaki čovek prolazi od rođenja do smrti, putu borbe koja je kod Đorđevića duboko ukorenjena u antifašizmu.

  "Filmska priča je izuzetno zahtevna i bilo je vrlo hrabro od Puriše i ravno ludilu da se upusti u ovakav projekat, jer se ulazi u narativ bez dijaloga. Susret sa Purišom ću uvek pamtiti, a govorio mi je kako je decenijama maštao da ekranizuje ovaj roman. On je imao tako neverovatnu mladalačku energiju sa svojih 98 godina. Formirao je i obeležio čitavu jednu epohu jugoslovenske kinematografije", ocenio je Bukvić.

  Reditelj Đorđević vodi publiku kroz suptilne emocije svog glavnog protagoniste kojeg uvlači u nesvakidašnje situacije pomognut maestralnim Šćepanovićevim romanom. Njegov glavni junak pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode.
  Glumci u filmu su Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač i Lazar Jovanov.
  Osim navedenih, u filmu igraju i Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Marjan Apostolović, Marko Topolovački, Petar Božović, Pavle Gogić, Ana Kostovska.

  Autorsku ekipu čine i direktor fotografije Gino Sgreva, montažer Srđan Ristić, dok su producenti Željko Mitrović i Igor Turčinović, produkcijske kuće Apollon, Telekom Srbija i Pink Media Group, dok je distributer "Taramount Film".

  Film je prikazan u programu “FEST Masters”, a Đorđević je posthumno ovenčan nagradom “Milutin Čolić” (prema osnivaču FEST-a) dnevnog lista “Politika”, za najboljeg reditelja srpskog filma.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)