×


  Televizija -- Data și ora publicării: 18.02.2023 13:24:54

  CRNA-GORA-TELEKOM / Crnogorski Telekom ima najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori  PODGORICA (MEDIA EXPRES) / 14. februar 2023. / Crnogorski Telekom je, prema zvaničnim merenjima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP), na kraju prošle godine imao najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori, saopšteno je iz te telekomunikacione kompanije.

  Kako su naveli, 5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za oko 76 odsto stanovništva u Crnoj Gori, dok je 4G mrežom kompanija pokrila gotovo celokupno stanovništvo u zemlji, pa je ta mreža dostupna za 97 odsto građana.

  „Osim toga, Crnogorski Telekom je na aukciji EKIP-a za dodelu radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz, važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže, na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, zakupio najviše 5G spektra, čime smo stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži“, rekli su iz kompanije, prenosi banker.me.

  Na ceremoniji EKIP-a, na kojoj je Telekomu uručeno odobrenje za korišćenje takozvanih 5G pionirskih opsega, izvršni direktor kompanije, Stjepan Udovičić, zahvalio je regulatoru na velikoj i opsežnoj pripremi za aukciju 5G spektra i istakao da su čelnici Agencije prepoznali momenat, dok neke zemlje okruženja to još nisu uradile.

  „Razvoj 5G mreže nije važan samo građanima Crne Gore, već i kompanijama koje posluju u zemlji, a važan je i za reputaciju same zemlje. Crnogorski Telekom je prvi operator u Crnoj Gori koji je krenuo u komercijalnu 5G priču i trenutno operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom u zemlji“, naveo je Udovičić.

  On je podsetio da su projekat započeli u aprilu prošle godine sa četiti bazne stanice u Podgorici.

  Krajnji cilj je, kako poručuju iz kompanije, da 5G mrežu učine dostupnom u svim crnogorskim gradovima, a temelje za to su postavili najboljim rezultatom na decembarskoj aukciji spektra, osiguravši preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)