×


  Televizija -- Data și ora publicării: 30.11.2022 00:13:56

  FILM-DA-LI-STE-VIDELI-OVU-ŽENU / Premijerno prikazan srpsko-hrvatski film "Da li ste videli ovu ženu?"  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 27. novembar 2022. / Srpsko-hrvatski igrani film "Da li ste videli ovu ženu?" tandema Dušan Zorić - Matija Gluščević, premijerno je prikazan na 28. Festivalu autorskog filma u Mts Dvorani, uz prisustvo velikog broja autorske i glumačke ekipe.

  Novo ostvarenje je neka vrsta začudnog omnibusa sastavljenog iz tri priče i životne situacije, gde je glavna junakinja izvesna Draginja. Kroz sva tri (paralelna) života, ona je sasvim drugačija, i ne mora da znači da je uopšte u pitanju isti lik, već da ista glumica vešto igra različite karaktere.

  Hrvatska glumica Ksenija Marinković apsolutno nosi ceo film, dominira u svakom kadru i praktično nema scene u kojima ona nije prisutna.

  Kako su reditelji objasnili u susretu sa medijima dan ranije, njihova zamisao scenarija i jeste da ima različite valere i žanrove, te tako počinje kao socijalna "egzistencijalna" drama i pritom zavara publiku, onda prerasta u tragikomediju, ali je i to krivo navođenje auditorijuma, jer autori idu dalje i odvode do žanra hororani nadrealnog u nekim elementima.

  Tri celine, tri priče, tri poglavlja, sve te filmske situacije mogle su komotno i da se razvijaju u neke zasebne dugometražne filmove.

  Autori su snimali u etapama novo ostvarenje, kao tri kratkometražna-srednja filma, sa istom glumicom kao junakinjom Draginjom kroz tri različita života, i onda su celi triptih ili trilogiju spajali u jednu celinu od 80 minuta.

  Autori su okupili zaista veliku ekipu glumaca, pa tako osim Ksenije Marinković, igraju Boris Isaković, Olga Odanović, Isidora Simijonović, Јasna Đuričić, Goran Bogdan, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Olivera Viktorović, Nenad Ćirić, Vlasta Velisavljević (poslednja uloga), Milica Mihajlović, Melita Bihali, Ivana Trifunović, Ivana Vuković, Marko Vasilljević, Miloš Timotijević, i mnogi drugi.

  Јunakinja Draginja je prodavačica usisivača od vrata do vrata, onda je medicinska sestra koja unajmljuje lažnog muža i pozajmljuje bebu iz porodilišta kako bi se dokazala okolini, a u trećoj verziji života, ona je beskućnik koji luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem i identitetom.

  Istaknuta hrvatska glumica Ksenija Marinković već je igrala po konceptu sličnom filmu "Nebesa" (2021) Srđana Dragojevića, koji takođe u scenariju ima tri sasvim odvojene priče u različitim vremenskim periodima.

  U omnibus drami "Da li ste videli ovu ženu?" ona izuzetno vlada sve vreme i ovo je definitivno njen film u potpunosti i ona izvrsno dočarava različite likove.

  Ostvarenje je prikazano na Venecijanskom festivalu 2022 u programu "Nedjelja kritike", gde je montažerka Olga Kosarić osvojila specijalno priznanje za umetnike do 40 godina, kao i na festivalima u Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji, Indiji, Francuskoj, i uskoro će putovati u Ženevu, Bangkok i Zagreb.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)