×


  Televizija -- Data și ora publicării: 16.11.2022 00:58:45

  TELEKOM-SRBIJA-ERICSSON / Telekom Srbija i Ericsson predstavili 5G rešenje  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 15. novembar 2022. / Kompanije Telekom Srbija i Ericsson demonstrirale se na TELFOR-u mogućnosti 5G tehnologije u obogaćivanju korisničkog iskustva prilikom praćenja sportskih ili drugih zabavnih sadržaja.

  Mogućnosti su demonstrirane putem posebne mobilne aplikacije, tako što su prisutni uživo pratili futsal meč birajući iz kog ugla žele da gledaju, pošto je oko samog terena postavljeno šest specijalnih kamera. 5G tehnologija omogućila je emitovanje video signala sa svih kamera na ekran telefona i to bez kašnjenja, budući da 5G trenutno prenosi velike količine podataka. Takav prikaz doprinosi potpuno novom iskustvu praćenja utakmica bilo da se gledalac nalazi na samom stadionu ili negde drugde.

  Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić smatra da 5G nije tek evolutivni korak, već revolucionarni skok koji će nove tehnologije i koncepte učiniti sveprisutnim.

  Natali Delić, izvršna direktorka za strategiju i digital Telekoma Srbija, izjavila je da kompanija putem ove demonstracije želela da pokaže kako će 5G odrediti budućnost praćenja raznih sportskih, zabavnih, kulturnih ali i obrazovnih sadržaja.

  „Nova dimenzija korisničkog iskustva jeste da korisnik može da sedne u rediteljsku stolicu i da sam bira na koji način želi da prati omiljene sadržaje – da menja kameru i pogleda gol ili faul iz drugog ugla, da vrati snimak i odmah pogleda šta se desilo na drugoj strani terena, da izabere igrača ili sudiju i da prati utakmicu kao da je na terenu, ili da bude deo neke pozorišne predstave na jedan potpuno novi način, gde predstavu može pratiti iz različitih uglova. Mogućnosti su zaista neograničene, i Telekom Srbija nastaviće da predvodi digitalnu transformaciju u regionu i da svojim korisnicima omogućava ono najbolje od inovativnih digitalnih rešenja“, izjavila je Natali Delić.

  Antonio Pasarela, direktor kompanije Ericsson za zapadni Balkan, izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Telekomom Srbija i prilike za zajedničku demonstraciju bogatih mogućnosti koje 5G nudi krajnjim korisnicima i preduzećima.

  „5G predstavlja prekretnicu u domenu produkcije prenosa uživo i strimovanja medijskih sadržaja sa sportskih i muzičkih manifestacija, što ljubiteljima ovakvih događaja omogućava da uživaju u sveobuhvatnom iskustvu koje ih stavlja u centar dešavanja. Kao dugogodišnji partneri, nastavićemo da pružamo podršku Telekomu Srbija u modernizaciji i unapređivanju nacionalne digitalne infrastrukture koja je preduslov za rešavanje različitih društveno-ekonomskih izazova, kao i za dalja poboljšanja i unapređenja korisničkog iskustva“, rekao je Antonio Pasarela.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)