×


  Televizija -- Data și ora publicării: 16.11.2022 00:48:28

  FILM-KAPA / Nagrađeni dečiji film “Kapa” u bioskopima u BiH  SARAJEVO (MEDIA EXPRES) / 13. novembar 2022. / Laureat Dečijeg programa Sarajevo film festivala, igrani film Kapa, stigao je u bioskope u Bosni i Hercegovini. Kapa je igrani film za decu, topla priča o prijateljstvu i dobroti s elementima urnebesne komedije i zimske praznične bajke.

  Režiju potpisuje Slobodan Maksimović, jedan od najpoznatijih filmskih i TV redatelja u Sloveniji, po rođenju Sarajlija. Ovo je njegov prvi film za decu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih, i mnoštva televizijskih serija.

  Sinhronizovan na bosanski jezik, Kapa će se prikazivati u svim CineStar bioskopima u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Zenica, Prijedor, Bihać, Tuzla), i u Cineplexx bioskopu Sarajevo. Istovremeno Kapa stiže u bipskope u Hrvatskoj, Sloveniji, Luxemburgu i Slovačkoj.

  Film “Kapa” je priča o devetogodišnjem dečaku Eriku koji živi u domu za nezbrinutu decu i sedmogodišnjoj Luciji koja dolazi iz dobrostojeće porodice. Na Božić, njih dvoje se nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi praznične dane voleo da provede sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

  Iako tek počinje svoj festivalski i bioskopski život, film Kapa je već ostvario dve međunarodne nagrade, obe u izboru dece: Najbolji film Dečijeg programa Sarajevo Film Festivala i Nagrada publike Kinokino film festivala u Zagrebu.

  Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič i Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr. Scenario je napisala Saša Eržen koja već duže vreme piše scenarije za decu, mlade i odrasle koji se osećaju mlado. Za bajkovit izgled filma zaslužan je regionalno poznati direktor fotografije Sven Pepeonik.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)