×


  Televizija -- Data și ora publicării: 16.11.2022 00:27:10

  FESTIVAL-AUTORSKOG-FILMA / Festival autorskog filma od 25. novembra do 2. decembra  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 12. novembar 2022. / Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu, a Aleksandar Sokurov jedan od najznačnijih reditelja svetskog filma dobitnik je nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić".

  Nagrada Festivala autorskog filma dodeljuje se za celokupan doprinos filmskoj umetnosti i unapređenje shvatanja filma kao ličnog stvaralačkog čina autora, a ovo priznanje, kako je navedeno u saopštenju, prvi put na festivalu dobija strani laureat.

  Nagrada za životno delo koja je do sad dodeljivana najvažnijim filmskim stvaraocima kao što su Bora Drašković, Dušan Makavejev, Puriša Đorđević, Želimir Žilnik, Goran Marković ove godine dobija ime po Vojislavu Vučiniću, osnivaču i prvom direktoru festival, prenosi portal Ekapija.

  Priznanje Sokurovu biće uručeno pred projekciju njegovog filma "Bajka" u ponedeljak, 28. novembra u mts dvorani.

  - Aleksandar Sokurov spada među veoma retke umetnike koji ne slede nikakve mode, koji odbijaju uticaje bilo koje nove struje ili "trenda". on u potpunosti sledi, rekao bih, jedino onu bergmanovu zapovest upućenu filmskom stvaraocu: slušaćeš uvek svoj unutrašnji glas - zaključio je umetnički direktor Festivala autorskog filma Srđan Vučinić.

  Aleksandar Sokurov je reditelj, scenarista, snimatelj i filmski teoretičar, istoričar umetnosti po obrazovanju. Autor je brojnih kultnih filmova, a neki od njih su "Ruska barka", "Glas usamljenog čoveka", "Dani pomračenja", "Mati i sin", "Otac i sin", "Moloh", "Taurus", "Sunce", "Aleksandra", "Faust", "Frankofonija".

  Ove godine na FAF-u će biti prikazan njegov film "Bajka" koji prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Musolinija, Josifa Staljina i Vinstona Čerčila u čistilištu, koristeći arhivske snimke i dipfejk tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)