×


  Televizija -- Data și ora publicării: 07.11.2022 14:03:27

  FILM-VERA / Premijera filma "Vera"  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 4. novembar 2022. / Svečana premijera novog domaćeg igranog filma “Vera” prema scenariju i režiji debitanta Nedeljka Kovačića, biće održana 9. novembra u Beogradu.

  Posle sedamdeset dana snimanja uz učešće velike glumačke ekipe iz Srbije i regiona, na radost ljubitelja špijunskih priča, ali i onih kojima je istorija bliska, stiže dugometražni igrani film „Vera". Režiju i scenario filma, koji su podržali Filmski centar Srbije i RTS - potpisuju Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković, a u naslovnoj ulozi je Jovana Stojiljković.

  U filmu igraju još – Nikola Kojo, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, Bojan Žirović, Anita Mančić, i drugi.

  Reditelj Nedeljko Kovačić poznat je po dokumentarno-igranoj TV seriji “Jovanka Broz i tajne službe” (RTS, 2021), i u novom projektu ponovo mu je u fokusu – istorija.

  “Razne priče o Veri Pešić su prema našim istraživanjima nedorečene, nedovršene, nejasne, pa i kontraverzne. Ono što osnovno znamo jeste da se prava, istorijska Vera Pešić bavila špijunažom. Naša, filmska Vera Pešić je njena romansirana biografija, odnosno nije dokumentaristički prikaz istorijskih događaja”, napomenuo je reditelj i scenarista Kovačić.

  Režiser je ocenio da je Vera u njihovoj verziji takođe i ljubitelj filmova, jer su želeli da povežu tu paralelu da je njen život špijunke bio kao pravi holivudski film.

  Intrigantna, malo poznata epizoda iz naše prošlosti, veliki je istorijski čas. Triler, obojen melodramskim tonovima otkriva ko je bila naša i svetska špijunka Pešić, Vera Pešić, kako se misteriozna srpkinja u praskozorje Drugog svetskog rata predstavljala u visokom beogradskom društvu.

  Uzbudljiv, napet rizičan život devojke iz Sijarinske banje - upakovan je u dvosatni film s mnoštvom dijaloga i istorijskih ličnosti, uz dramatizaciju koja priču čini filmskom.

  „Stvarna istorijske činjenice o stvarnoj Veri Pešić su ili nedorečene ili kontroverzne ili nejasne. U tom smislu je nama bilo lakše da uzmemo jedn odmak od faktografije i da romansiramo priču onako kako nama odgovara", kaže Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista.

  Put od naivne devojke do opasnog igrača, Veru čini tragičnom figurom svetske politike na tlu Kraljevine Jugoslavije. Višestruka špijunka, za jedne je bila antiheroj, za druge heroj. Krojila je sudbinu nad kojom je moglo i da se zaplače.

  „Ja sam nju kroz rad na ovom filmu jako zavolela, osećala i mislim da je ona zaslužila kakva god bila, a mi nju ne posmatramo smao crno ili belo, mislim da je zaslužila ovaj filmski testament", ističe Jovana Stojiljković, glumica.

  Iako dominantni - muški likovi u filmu, u senci su žene koja je na Balkanu bila ispred vremena. Pored istorijske uloge koju je Vera imala u nemačkoj i jugoslovenskoj obaveštajnoj službi, prikazana je njena emotivna veza sa visoko pozicioniranim predstavnikom rajha. Bio je to odnos žrtve i dželata, piše RTS.

  „Zaista je teško biti taj čovek koji je hladnokrvan, koji ume i može da ubije,da oduzme tuđi život... Ja bih voleo da je on nju stvarno voleo Karl Kraus i da to nije bio isključivo samo instrument da se dođe do neke informacije", izjavio je glumac Petar Zekavica.

  Da li će publika voleti ženu čija je poslednja želja pred streljačkim četničkim vodom bila da joj meci ne upropaste lice?

  Da li će je doživeti kao heroinu ili osobu sklonu manipluacijama radi preživljavanja, otkriva Vera - film koji je oživeo špijunku koja nije imala šansu da preživi.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)