×


  Televizija -- Data și ora publicării: 05.11.2022 02:18:37

  FILM-ČUDOTVORAC-TUMANSKI / Održana premijera filma "Čudotvorac tumanski"  BEOGRAD (MEDIA EXPRES) / 2. novembar 2022. / Kratkometražni igrani film "Čudotvorac tumanski" sa tri priče o Svetom Zosimu Tumanskom, posetiocima je premijerno prikazan u sali MTS dvorane u Beogradu.

  Dugotrajnim aplauzima nagrađeni su na poklonu glumci Anđelika Simić, Nebojša Milovanović, Sloboda Mićalović, Petar Božović, Paulina Manov, Ivan Vučković i drugi, kao i odsutni Nebojša Dugalić.

  Film "Čudotvorac tumanski", rađen po scenariju Sanje Savić Milosavljević i Mladena Milosavljevića, sadrži priče o čudima Svetog Zosima, koje je iguman manastira Tumane otac Dimitrije Plećević sakupio i objavio u knjizi "Manastir Tumane čudo ljubavi Božije".

  U obraćanju publici pred početak prikazivanja, Krstić je zahvalila svima na podršci, interesovanju i ljubavi u stvaranju filma, za koji se nada da će biti "inicijalna kapisla za budućnost pravoslavnog filma".

  Božović je rekao novinarima da treba da "poverujemo zajedno u nešto i to će se desiti", dok je Simić istakla kao posebno iskustvo što je filmska ekipa bila smeštena u konacima manastira Tumane, što je, kako je navela, bila "dodatna blagodet za snimanje".

  Simić je navela kao svoju najznačajniju scenu onu snimljenu prvog dana rada na filmu, kada kao majka dolazi da se moli za ozdravljenje svog sina, koja je snimana pred pravim moštima Svetog Zosima.

  Film je rađen u produkciji kuća Blajt i Delius film, uz blagoslov episkopa požarevačko-braničevskog Ignatija.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)