×

  Televizija -- Data și ora publicării: 07.06.2021 23:04:45

  FILM-DUŠAN-SILNI / Snima se istorijski spektakl "Dušan Silni"  Beograd (MEDIA EXPRES) / 6. jun 2021. / Srpska kinematografija biće uskoro bogatija za jedan istorijski spektakl. Film "Dušan Silni", u režiji Petra Pašića, podržan je sa 48 miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije za filmove sa nacionalnom temom.

  Scenario za film "Dušan Silni" nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića "Puč", koja je, s velikim uspehom, nekada igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

  - “Dušan Silni” nije biografski film koji prati istorijat velikog vladara od njegovog rođenja do smrti, već se fokusira na jedan period njegovog života, onaj kada je svrgao svog oca Stefana Dečanskog i prati njihovu borbu za vlast. To je, u suštini, sukob dva različita pogleda kako treba da se vodi srpska država. Na jednoj strani je Stefan Dušan, mlad, progresivan, pun ideja, a na drugoj njegov otac, oprezniji i tradicionalniji vladar – otkriva za beogradske "Novosti" reditelj Petar Pašić.

  U filmu će biti prikazana jedna od najvećih bitaka u 14. veku, kod Velbužda, kada je Dušan iskazao veliku hrabrost i veštinu, ubio bugarskog cara i stekao veliku popularnost u vojsci i narodu, ali i započeo sukob sa ocem.

  - "Dušan Silni" nije klasični epski spektakl, iako će sigurno biti velikih scena iz epskih borbi koje su se u to vreme vodile. Gledaoci mogu da očekuju političke intrige, dvorske spletke, borbu za prevlast, prikazane u maniru trilera – objašnjava Pašić.

  Prema rečima reditelja, uskoro će organizovati kasting za glumce, a budući da je glavni junak Stefan Dušan u vreme radnje filma imao 20 godina, tražiće neko novo, mlađe glumačko ime. Ako sve bude teklo po planu, snimanje bi moglo da počne već naredne godine.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>