×

  Televizija -- Data și ora publicării: 24.05.2021 14:35:18

  SERIJA-CRVENI / Srđan Dragojević snima seriju po romanu Marka Vidojkovića  Beograd (MEDIA EXPRES) / 21. maj 2021. / Reditelj Srđan Dragojević, nakon što je završio film "Nebesa", počeo je da radi seriju po motivima romana "E baš vam hvala" Marka Vidojkovića, piše portal Nova.rs.

  – Radim seriju po motivima romana Marka Vidojkovića "E baš vam hvala". Pišem sada scenario, a govori o tome kako je u jednoj dimenziji, u kojoj se događa naša radnja, SFRJ preživela tako što je tajna služba raketirala Bled i ubila Miloševića, Tuđmana, Izetbegovića, sve njih i SFRJ je preživela. I to je sad jedna korporativna Kina, na primer, i tu zemlju kontroliše tajna služba, ali je tu mnogo bolji standard i ljudi žive mnogo bolje nego kod nas. I onda se otvara portal ka tom drugom svetu i počinje interakcija između ovog našeg sveta punog kontroverzi sa onim svetom, takođe punim kontroverzi – ispričao je, između ostalog, Dragojević, govoreći u Narodnoj biblioteci Srbije o svom radu i delima Marsela Emea kojima je inspirisan film "Nebesa".

  Nakon filma u kom se bavio uticajem božanskog čuda na pojedince tri različita perioda na prostorima nekadašnje Jugoslavije, poduhvatio se i neke vrste alegorijske distopije.

  Ima takvih romana i serija, dodaje Dragojević, navodeći kao primer "Čoveka u visokom dvorcu" Filipa K. Dika, za koga kaže da je jedan od njegovih omiljenih romana.

  Serija trenutno, prema saznanjima portala Nova.rs, ima radni naslov "Crveni" i trebalo bi da ima više od jedne sezone, ali je tek u fazi pisanja scenarija i još se ne otkriva ko bi sve u njoj mogao da igra.

  Marko Vidojković je roman "E baš vam hvala" objavio 2017. godine i ta knjiga postala je bestseler, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Pre dve godine je, kaže autor, prodao prava produkcijskoj kući "Emotion", a u nekom trenutku javio mu se Dragojević.

  – Rekao mi je da je počeo da piše scenario i da hoće da režira seriju i počeo je da mi šalje epizode, jednu po jednu, čisto da vidim kako je on doživeo taj jugoslovenski univerzum i kako je razradio priču u odnosu na roman. Presrećan sam što on to radi, to je za mene san snova, jer je Dragojević moj omiljeni reditelj. Znao sam i da će sa tom knjigom biti posla jer je ona relativno kratka za seriju. Ona bi, onakva kakva je, mogla da se preradi za film, ali pojavio se Dragojević koji je u njoj video seriju, proširio je dosta, dodao je nove likove, radnju je prilično usložnio, ali je sve to uradio na fantastičan način i pravo mi je uživanje to što mi pristižu epizode i mogu da gledam kako on to radi – kaže Vidojković.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENT
>