×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 26.04.2021 23:15:14

  HT-AKCIONARI / Akcionari Hrvatskog Telekoma traže veće dividende i transparentnije izveštavanje  Zagreb (MEDIA EXPRES) / 25. april 2021. / Predstavnici udruženja "Društvo deoničara Hrvatskog Telekoma" ocenili su da HT deoničarima isplaćuje preniske dividende, a izneli su i tvrdnje o netransparentnom prikazivanju informacija o poslovanju HT-a.

  Na konferenciji za medije ispred sedišta HT-a, Hrvoje Šimić kao predstavnik nekoliko akcionara utvrdio je da su unazad nekoliko godina značajna novčana sredstva, čak više od 2 milijarde kuna, beskamatno bila plasirana povezanim preduzećima Deutsche Telekoma u Holandiji, prenosi N1.

  - Time je oštećen i HT i deoničari zbog manje isplaćenih dividendi – utvrdio je Šimić i podsetio da su kompanije, u skladu sa evropskom direktivom koja je uneta u hrvatsko zakonodavstvo, obavezne prijavljivati sve transakcije sa povezanim osobama.

  Predlaže da se zato taj novac iz DT-a vrati i isplati povećana dividenda. Time, bi, rekao je Šimić, automatski rasla cena deonica što bi bilo u interesu svih akcionara.

  Konferencija je održana uoči Glavne skupštine HT-a, zakazane za 23. april i predaje protivpredloga deoničara HT-a Boška Bojanovića, kojim predlaže isplatu dividende u iznosu od 19,82 kuna, naspram predloženih osam kuna po deonici.

  Predsednik udruženja Društvo droničara Hrvatskog Telekoma Mladen Dragičević je istakao da je udruženje osnovano sa ciljem zaštite vrednosti deonica svih deoničara, kao i zbog borbe za isplatu većih dividendi. Apostrofirao je da je on, kao i većina malih deoničara, 2007. kupio paket deonica HT-a za 38 hiljada kuna, a paket je prodao 2015. godine i za njega dobio 10.660 kuna.

  Predsednik društva Potrošač Igor Vujović je pružio podršku udruženju, a i podsetio da je društvo Potrošač još 2004. u ime 48.000 građana podnelo kolektivnu tužbu zbog obračunskih jedinica poziva, a kako hrvatsko pravosuđe po tom pitanju još nije donelo konačnu presudu, pa je tužba još uvek na sudu.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)