×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 19.04.2021 23:25:52

  SBB-MOBILNA-TELEFONIJA / SBB spreman da investira u mobilnu telefoniju  Beograd (MEDIA EXPRES) / 18. april 2021. / Građani u Srbiji mobilni prenos podataka plaćaju čak 5,5 puta skuplje nego u Sloveniji, odnosno 1,3 puta više nego u Hrvatskoj, dok za uslugu televizije, interneta i fiksne telefonije građani u regionu plaćaju i do 50 odsto više u odnosu na najprodavaniji paket SBB-a, kaže izvršni direktor kompanije SBB Milija Zeković u intervjuu za beogradski Nedeljnik.

  Zeković otkriva da SBB želi da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonom, jer kako ističe, samo fer tržišni uslovi i zdrava konkurencija mogu da obezbede najkvalitetniju uslugu mobilne telefonije u Srbiji.

  Kompanija SBB, koja posluje u okviru United Grupe, podnela je još u februaru zvaničan zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrenu postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, jer bi i novi i postojeći mobilni operatori bili motivisani da ulažu u tržište, od čega bi korist imali građani, privreda i ekonomija Srbije.

  - Građani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poređenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje. Poslovni život većine ljudi je zbog pandemije prešao na onlajn, a naša svakodnevica zavisi od korišćenja mobilnih podataka, pristupa informacijama i povezivanju sa porodicom i prijateljima. Paradoksalno, u odnosu na prosečna primanja građana u Srbiji, koja su znatno manja u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, naši građani za mobilne podatke plaćaju mnogo više – rekao je Zeković.

  Istakao je i da njegovo prethodno dugogodišnje iskustvo u multinacionalnoj kompaniji, koja na svim tržištima ima i ponudu mobilne telefonije, govori da je interes države da, ukoliko ima zainteresovanosti, poveća broj operatora mobilne telefonije, jer to znači veći prihod od prodaje licenci, a istovremeno nižu cenu za korisnike.

  - Mi u SBB-u verujemo da su liberalizacija tržišta telekomunikacija, slobodna konkurencija i fer tržišni uslovi način da se i korisnicima u Srbiji obezbede niže cene i kvalitetnije usluge mobilne telefonije. Spremni smo da proširimo svoje poslovanje i na mobilnu telefoniju i pružimo im najbolju ponudu – poručuje Zeković.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)