×

  Televizija -- Data și ora publicării: 22.03.2021 13:31:09

  FILM-OLUJA / Snimanje filma o akciji "Oluja" počinje u avgustu  Beograd (MEDIA EXPRES) / 21. mart 2021. / Reditelj Miloš Radunović, koji kao pomoćnik reditelja potpisuje serije "Grupa", "Pet", "Biser Bojane", "Nepobedivo srce" i "Vratiće se rode", doneće na veliko platno prvi film o jednom od najvećih stradanja Srba tokom rata na prostorima bivše Jugoslavije – akciji Oluja.

  – Mislim da je vreme da se taknemo ove bolne teme i prosto da ispričamo našu stranu tog rata, da nas ne prikazuju samo kao zločince, već da se vidi da je i naš narod ozbiljno stradao. To su teme koje definitivno treba da se dotaknu i mislim da treba što više snimati filmova o našim bolnim temama. Na desetine filmova o Jasenovcu, Oluji, o Kosovu, kao što su Amerikanci snimili pregršt o Vijetnamu. Tu ima toliko priča koje mogu da se ispričaju, a teške su i tragične – ističe reditelj otkrivši da će snimanje početi ovog avgusta.

  Kako saznaje beogradski dnevni list "Blic", i pisanje scenarija je pri kraju, a na njemu radi više ljudi jer se prikupljaju činjenice.

  – Scenario je sačinjen od istinitih priča i svedočenja koje ćemo naravno dramaturški prilagoditi filmskom jeziku, ali osnova je istina. U pitanju je više priča, pošto ćemo imati i seriju, tako da treba više linija pratiti.

  Miloš se nada da će film o Oluji biti prikazan i na inostranom tržištu.

  – Planiramo da ga distribuiramo i van granica Balkana, voleo bih da svet vidi i našu stranu. Međutim, to sve zavisi od političkih okolnosti koje će biti. To nije do nas, već do viših faktora – ističe reditelj.

  I dok se spisak glumaca još uvek čuva u tajnosti, "Blic" otkriva da će jedan od glavnih protagonista filma biti Jovo Maksić, koji je i sam preživeo progon iz Krajine devedesetih godina. On će ujedno učestvovati i u pisanju scenarija.

  – Biću neka vrsta koordinatora, neko ko će čisto da ispravlja neke greške koje mogu da se dese u scenariju. Da sve bude što relevantnije i što istinitije. Kako mi dolaze epizode, ja ih čitam i dajem neke svoje sugestije, što je i njima dragoceno. Dali su mi svu slobodu da nešto, što mi se čini da nije tačno, mogu da ispravim i da probudim neke ideje u scenariju, pa će verovatno biti i nečeg mog ličnog.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)