×

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 17.03.2021 00:43:54

  NOKIA-UNITED-GRUPA / Nokia partner United Grupe u uvođenju nove generacije optičke mreže  Beograd (MEDIA EXPRES) / 16. mart 2021. / United Grupa odabrala je kompaniju Nokia za partnera u uvođenju nove generacije optičke mreže širom Jugoistočne Evrope, čime će, kako navodi, obezbediti nove, unapređene internet usluge i brzine interneta od 10 Gbps milionima korisnika.

  U narednih pet godina, United Grupa sa sedištem u Holandiji, čiji su telekomunikacioni brendovi SBB, Telemach, Vivacom i Nova, uložiće više od 500 miliona evra u proširenje svoje optičke mreže na nova područja i nadogradnju postojećih kapaciteta koristeći infrastrukturu zasnovanu na XGS-PON tehnologiji, koja omogućava brzine interneta od 10 Gbps.

  Nokia će, kako se ističe, takođe obezbediti WiFi Mesh opremu, koja omogućava vrhunsko iskustvo bežičnog interneta u kući – za rad od kuće, igranje igrica, online TV, video striming i preuzimanje sadržaja sa više uređaja. Dodatne funkcije omogućiće kontrolu kućne mreže u realnom vremenu i WiFi optimizaciju.

  - Kao vodeći operator u regionu, koji posluje na tržištu od 40 miliona ljudi, United Grupa je posvećena ulaganju u naprednu tehnologiju kako bi našim korisnicima pružila inovativne proizvode i usluge, kao i najbolje korisničko iskustvo. Takođe, na ovaj način doprinosimo razvoju digitalne budućnosti Jugoistočne Evrope, garantujući da je naša sledeća generacija mreže – koja je već najveća u regionu – spremna da podrži nove potrebe naših korisnika kako kod kuće tako i na radnom mestu - rekao je Željko Batistić, potpredsednik United Grupe za tehnologiju.

  Potpredsednica kompanije Nokia i generalna direktorka za mreže Sandi Motlei dodala je da se raduju zajedničkoj saradnji u novoj fazi rasta United Grupe, kao njenog dobavljača opreme za pristup novoj generaciji optičkih mreža.

  - Sa našim FTTH (Fiber to the Home) i WiFi rešenjem, u mogućnosti smo da pružimo brzu, pouzdanu mrežnu infrastrukturu i neuporedivo bolje kućno WiFi iskustvo, koje će zadovoljiti potrebe korisnika usluga United Grupe i u budućnosti - navela je Motlei.

  Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima United Grupa, kako se navodi u saopštenju, ima najbržu internet mrežu u regionu.

  - Između ostalih nagrada, mrežu United Grupe u Sloveniji nedavno je drugu godinu zaredom nezavisna istraživačka kuća Umlaut proglasila za ‘Best in Test’, odnosno najboljom i najpouzdanijom internet mrežom. United Grupa je posvećena ulaganju u napredne tehnologije, kako bi dodatno ojačala poziciju lidera na postojećim i novim tržištima - ističe se u saopštenju Grupe.

  Poslujući istovremeno u telekomunikacionom i medijskom sektoru, platforma United Grupe objedinila je vodeće operatore i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Evropi.

  Kompanija pruža usluge približno 11 miliona korisnika i ima 12.500 zaposlenih u osam zemalja.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)