×

  Televizija -- Data și ora publicării: 15.03.2021 22:23:17

  SERIJA-FELIKS / Počinje snimanje serije "Feliks"  Beograd (MEDIA EXPRES) / 12. mart 2021. / Nakon pozorišne predstave u režiji Darka Bajića, roman "Feliks" Vladimira Kecmanovića biće pretočen i u seriju, navodi se na sajtu Delfi knjižara.

  Početak snimanja nove domaće komedije planiran je za proleće ove godine u režiji Đorđa Stanimirovića i Stefana Maleševića, a scenario piše grupa autora.

  - Na ideju da bi od romana "Feliks" koji je, rečeno jezikom filma, dramska priča, mogla da se napravi komična serija, došao sam kada sam video kako je urađena dramatizacija za pozorište. Naime, roman u prvom delu ima naglašene komične elemente i osnovnu komičnu situaciju koja može da se razvija zahvaljujući potencijalu koji roman nije iskoristio - izjavio je pisac.

  Roman počinje kao hronika o bivšem prevarantu Simeonu Rakiću zvanom Feliks. Penzioner koji je dao oglas za razmenu stana obilazi nekoliko stanova u drugim gradovima i od svakog čoveka kome je najavio posetu – traži novac za put. Tako Simeon preživljava iz dana u dan, ali zaboravljeni greh iz prošlosti odrediće njegovu sudbinu. Jedne noći Feliksu u stan dolazi vanbračni sin Dragan, za koga nije znao da postoji, sa pištoljem u ruci.

  - Okosnicu serije čini priča o Simeonovim prevarama koje su opisane u prvom delu romana. Komične situacije su upravo te u kojima glavni junak Simeon Rakić dolazi do novca, a sin će dodatno začiniti celu priču. Serija se zapravo nastavlja na predstavu, ali ide svojim tokom koji više nema veze sa sadržajem knjige - kaže Kecmanović.

  Roman "Feliks" prvi put je objavljen 2007. godine. Ovenčan je nagradama Ivo Andrić i Meša Selimović, kao i nagradom Branko Ćopić Srpske akademije nauka i umetnosti.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)