×
Latest issue Media Expres 1st Cover
Papir kao mobilni kompatibilan

  Televizija -- Data și ora publicării: 18.02.2021 00:07:03

  FILM-DARA / Premijera filma "Dara iz Jasenovca" 20. februara na RTS-u  Beograd (MEDIA EXPRES) / 15. februar 2021. / Srpski film "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru na Prvom programu Radio-televizije Srbije 20. februara, najavljuje RTS.

  "Dara iz Jasenovca", srpski kandidat za Oskara, istorijska je drama koja je pokrenula lavinu komentara od pozitivnih do negativnih. Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici.

  Beogradska premijera, uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april, kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

  - Odluka da se film prikaže na televiziji pre normalnog života u bioskopima je nezavisno doneta od reditelja Antonijevića i mene, a prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskara, a pogotovo na par neumesnih i neosnovanih kritika - da je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film pre vremena da ga što više ljudi vidi - istakao je producent filma Maksa Ćatović.

  Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević kaže da je značajno da RTS u ovom trenutku emituje film "Dara iz Jasenovca". Navela je da je bilo dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, istorijskih, umetničkih i smatra da je pravi trenutak da gledaoci pogledaju ovaj film i donesu svoj sud.

  - Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu odnosno u jednom filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava - rekla je Kovačević.

  Film "Dara iz Jasenovca" snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, a posle zvanične premijere u Beogradu naći će se na repertoaru bioskopa u Srbiji.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)