×
Latest issue Media Expres 1st Cover
Papir kao mobilni kompatibilan

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 12.02.2021 20:48:03

  EK-HRVATSKA-INTERNET / Hrvatskoj više od 86 miliona evra za razvoj širokopojasnog interneta  Brisel (MEDIA EXPRES) / 11. februar 2021. / Evropska komisija odobrila je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj iznos od preko 86 miliona evra za proširenje širokopojasne infrastrukture nove generacije u Hrvatskoj.

  - Svi Evropljani treba da imaju stabilan i brz pristup internet uslugama. To se pokazalo još važnijim u kontekstu pandemije koronavirusa kada su brojne digitalne aktivnosti prešle u puni onlajn format - izjavila je komesarka za koheziju i reforme Elisa Fereira.

  Ona je dodala da će ovaj projekat, osim što će doprineti smanjenju digitalnog jaza između ruralnog i urbanog stanovništva, otvoriti nove mogućnosti i podstaći hrvatski socijalno-ekonomski razvoj.

  Komisija je istakla značaj interneta velike brzine za proizvođače u ruralnim područjima i mikropreduzeća, koji će putem mreže pristupiti novim tržištima i imati koristi od e-usluga. Takođe, vlada će moći da proširi e-usluge i sisteme digitalnog obrazovanja, uključujući učenje na daljinu, navodi Evropska komisija.

  Prema strategiji hrvatske vlade za razvoj širokopojasnog pristupa, internet sa brzinama većim od 30 Mbit/s jedan je od preduslova razvoja savremene ekonomije. U strategiji se stavlja naglasak i na potrebu osiguranja dostupnosti širokopojasnog pristupa sa brzinama većim od 100 Mbit/s, kako bi razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa pratio i razvoj usluga i aplikacija kojima su za nesmetani rad potrebne veće brzine.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)