×
Latest issue Media Expres 1st Cover
Papir kao mobilni kompatibilan

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 12.02.2021 20:41:58

  A1-HRVATSKA-REZULTATI / Blagi pad prihoda i dobiti A1 Hrvatska u 2020. godini  Zagreb (MEDIA EXPRES) / 10. februar 2021. / Kompanija A1 Hrvatska ostvarila je u 2020. godini 428,1 milion evra ukupnih prihoda, što je 1,1% manje nego u 2019. te operativnu dobit (EBITDA) od 143,4 miliona evra ili 1,2% manju, saznaju hrvatski mediji iz ove telekomunikacione firme.

  Osim nepredvidivih i vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19, na poslovne rezultate A1 Hrvatska uticale su i posledice zemljotresa na zagrebačkom i sisačko-moslavačkom području, napominju iz A1. Pad ukupnih prihoda i dobiti (EBITDA) najviše je rezultat manjeg prihoda od posetilaca u romingu i slabljenja vrednosti kune, kao i povećanja rizičnih, odnosno nenaplativih potraživanja.

  Kako je prošle godine odložena dodela spektra za 5G mrežu, nisu se ostvarile planirane značajne investicije u tehnologiju i radiofrekvencijski spektar za tu mrežu, a ako se uzmu u obzir i značajnije investicije u radiofrekvencijski spektar u 2019. godini, u 2020. je zabeležen niži nivo ulaganja, od ukupno 49,6 miliona evra, navode iz A1.

  Na dobrim rezultatima mobilnog segmenta i potražnji za bežičnim fiksnim internetom kompanija je ostvarila blago povećanje tržišnog udela od 1,2%, kao i rast broja mobilnih korisnika za 5,3%, ali i pad korisnika fiksnih usluga (TV, internet pristup i telefonija) za 2 procenta.

  Predsednik Uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančanski naglasio je da je 2020. bila najteža godina otkad kompanija posluje u Hrvatskoj, ali i da su katastrofe poput razornih zemljotresa i pandemije bile dodatni podsticaj da se okrenu zajednici i korisnicima.

  - Uz razne pogodnosti za korisnike, sve tehnološke i ljudske resurse fokusirali smo na povećanje mrežnih kapaciteta za rad i školovanje od kuće, omogućavanje novih lokacija, pogotovo bolnicama i drugim ključnim ustanovama, pa smo donirali više od 3,5 miliona kuna za pomoć u obnovi nakon zemljotresa i KBC Dubrava za nužnu opremu u borbi protiv Covida-19 – istakao je Dvorjančanski.

  Kompanija se u 2020. godini prilagodila promenjenim korisničkim navikama, pa je na tržište 'donela' brzine do 1Gbps na optičkoj mreži kojom obuhvata više od 550.000 domaćinstava. U 2021. će dovršiti gradnju najmodernijeg data centra u regionu, u koji investira 11 miliona evra, a na osnovu potpisanih ugovora počeli su i pripremne radnje za razvoj mreža nove generacije, kojima će pokriti 45 hiljada domaćinstava na području Ivanić Grada, Kaštela, Solina i njihove šire okoline uz pomoć bespovratnih EU sredstava.

  Dvorjančanski najavljuje da nastavljaju gradnju i modernizaciju optičke mreže, jer zastarela pristupna tehnologija zasnovana na paricama koči digitalni razvoj Hrvatske, a fokusirani su i na dodelu radiofrekvencijskog spektra za 5G mrežu.

  Konsolidovani finansijski rezultati A1 Hrvatska objavljeni su u okviru rezultata matične kompanije A1 Telekom Austria Grupa u Beču.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)