×
Latest issue Media Expres 1st Cover
Papir kao mobilni kompatibilan

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 07.02.2021 15:36:55

  TELESTE-METRO-HELSINKI / Platforma kompanije Teleste za bezbedniji metro u Helsinkiju  Turku, Finska (MEDIA EXPRES) / 7. februar 2021. / Gradski prevoz u Helsinkiju ("Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos, HKL") unapredio je praćenje saobraćaja i omogućio sigurnija putovanja kroz sistem metroa u Helsinkiju pomoću Telesteove platforme za informisanje o situaciji S-AWARE®. Primena platforme započela je 2018. godine, a projekat je realizovan kroz nekoliko faza i završen krajem 2020.

  Sa ciljem da osigura bezbednost i sigurnost putnika i celokupnog metro sistema, gradski prevoz Helsinkija tražio je rešenje za razvoj svojih sposobnosti reagovanja i obezbeđivanje visokog nivoa usluge, na primer tokom mogućih sigurnosnih kvarova, upozorenja i vanrednih stanja, kao i drugih složenih ili kritičnih situacija.

  Cilj je bio izgradnja sistema za kreiranje pregleda bezbednosne situacije u podzemnoj železnici Helsinkija prikupljanjem informacija iz više sigurnosnih sistema, kao i posmatranjem i predstavljanjem informacija u jednom zajedničkom grafičkom korisničkom interfejsu (GUI).

  Telesteova platforma za informisanje o situaciji S-AWARE prilagođena je potrebama Helsinškog gradskog prevoza i njegovih nadzornih centara.

  Platforma je dizajnirana da pomogne u povećanju efikasnosti, bezbednosti i sigurnosti u javnom prevozu, na aerodromima, u kritičnoj infrastrukturi i u vladinom sektoru. Platforma radi prikupljanjem podataka u realnom vremenu iz različitih podsistema, izvora podataka i senzornih ulaza, a prikazuje objedinjeni prikaz u celosti operativne infrastrukture, takođe u realnom vremenu. Ovo pruža bolje razumevanje onoga što se dešava u okolini i osigurava osnove za odlučno i efikasno donošenje odluka.

  Komunikacija između različitih zainteresovanih strana ojačana je pružanjem jedinstvenog i specifičnog za korisnika trenutnog snimka sigurnosnih situacija, promena i razvoja u unapred definisanom formatu centrima za nadzor i vlastima. Uobičajene smernice i paralelni procesi štede vreme i omogućavaju efikasniju upotrebu i kontrolu resursa u rešavanju složenih i kritičnih situacija.

  S-Aware pomaže u identifikovanju bezbednosnih pretnji (od informacija o statusu primljenih od različitih uređaja i njihovih senzora i opreme) i obezbeđuje dostupnost odgovora na bezbednosni kvar ili abnormalnu situaciju u roku koji zahteva nivo usluge.

  Objedinjeni procesi poboljšavaju korisničku uslugu (dostavljanje informacija u vanrednim okolnostima) i omogućavaju efikasnu i sigurnu evakuaciju u kriznim situacijama.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)