×
Latest issue Media Expres 1st Cover
Papir kao mobilni kompatibilan

  Komunikacije -- Data și ora publicării: 07.02.2021 15:28:58

  TELEKOM-TELENOR-SBB / Oštra borba tri telekomunikaciona giganta za srpsko tržište  Beograd (MEDIA EXPRES) / 6. februar 2021. / Krajem januara u srpskim medijima i široj javnosti buknuo je ozbiljan sukob i pravi "rat saopštenjima" između tri telekomunikacione kompanije koje se bore za što veći udeo na ovdašnjem tržištu. Običnim građanima, nedovoljno upućenim u poslovne planove Telekoma Srbije, Telenora i United Grupe, odnosno njihove kompanije SBB, teško je da shvate šta se dešava i ko je u pravu u svakodnevnim prepiskama i optužbama koji stižu sa svih strana.

  Da li je reč o spajanju Telekoma i Telenora, ugrožavanju konkurencije (SBB-a) ili liberalizaciji tržišta, formiranju kartela ili uobičajenoj praksi na polju telekomunikacija? Ovo su bila samo neka od različitih tumačenja dešavanja u kojima su glavni akteri tri gigantske kompanije.

  S jedne strane, SBB optužuje da se spajanjem Telekoma i Telenora stvara nelojalna konkurencija sa ciljem da SBB bude izbačen sa tržišta, dok iz druge dve kompanije tvrde da je reč o standardnoj poslovnoj saradnji koja je praksa u 19 zemalja u Evropi.

  U pismu koje je Ladislav Bartoniček, akcionar PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija poslao urednicima N1 izrazio je zabrinutost zbog nedavnih optužbi po kojima Telenor Srbija i PPF Grupa podrivaju principe demokratije i slobodnih medija u Srbiji.

  Kako navodi, Srbija ima tri mobilna operatera: Telekom Srbija (43,7% udela), Telenor Srbija (31,4%) i VIP Mobile (24,3%). Navodi i da tržište fiksne širokopojasne telefonije karakteriše dugogodišnji duopol dva najveća provajdera: državnog Telekoma Srbija i njegovih povezanih lica, sa 50,9% i SBB sa 32,5%. Na tržištu TV sadržaja u Srbiji su takođe dva velika provajdera: SBB sa 46,1% i Telekom Srbija sa povezanim licima sa 42,5%.

  - U takvoj situaciji, Telenor Srbija je iskoristio priliku nastalu liberalizacijom tržišta digitalnih sadržaja da pruži vrhunske usluge i poboljšano korisničko iskustvo. Telenor Srbija je kontaktirao i SBB i Telekom Srbija radi iznajmljivanja kapaciteta fiksne telefonije, što bi omogućilo ponudu kompletnog asortimana usluga (internet, telefonija i audiovizuelni sadržaji). SBB je odbio poziv za razgovor kako za iznajmljivanje fiksnih linija, tako i za bilo kakve dogovore o sadržaju, ali pošto je naš cilj da korisnicima ponudimo najuravnoteženije i najraznovrsnije sadržaje, i dalje smo otvoreni za pregovore sa SBB o saradnji - navodi se u pismu upućenom urednicima N1.

  Prema njegovim tvrdnjama, Telekom Srbija i Telenor su pregovarali o iznajmljivanju fiksnih linija i zaključili standardni poslovni ugovor; pristup je bio isti kao i na mnogim drugim zrelim tržištima. Kaže i da su svi ugovori u skladu sa aktuelnim zakonima i propisima u Srbiji i podneti su na regulatorno odobrenje u toj zemlji.

  U Telekomu, pak, tvrde da će poslovna saradnja sa Telenorom obezbediti Telekomu prihod veći od 250 miliona evra u narednih 15 godina. Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je da će detalje objaviti ako regulatorni organi odobre ugovor, ali da može da kaže da je u pitanju izuzetno dobar ugovor za Telekom.

  Komentarišući optužbe SBB-a na račun Telekoma u kojima navode da se spajanjem Telekoma i Telenora stvara nelojalna konkurencija sa ciljem da SBB bude izbačen sa tržišta, kaže da to apsolutno nije tačno i da svako od operatera koji smatra da ima kvalitetan servis i uslugu ne treba da se plaši nove konkurencije. Ističe da se tu radi o standardnoj poslovnoj saradnji između Telekoma i Telenora, koji je praksa u 19 zemalja u Evropi, kao i da je u dosta njih čak i regulatorna obaveza da se optička infrastuktura rentira.

  Lučić objašnjava da Telekom iznajmljuje konkurenciji deo optičke infrastrukture, što je Telekomov legitiman poslovni interes. Tako konkurencija, sa druge strane, ne mora da gradi optičku infrastrukturu i može da krene da nudi usluge.

  S druge strane, SBB spočitava Telekomu da se spaja sa Telenorom, a da se iza toga krije namera da potisne SBB sa tržišta, pa time i medije u njihovom vlasništvu. Na koncu svega je, prema SBB, gušenje medijskih sloboda.

  United Grupa (UG) saopštila je da je zaprepašćena odlukom kompanija Telekom Srbija i Telenor koje su dogovorile saradnju sa ciljem da se unište kablovski operator SBB i United Media, u okviru koje posluju slobodni mediji N1 i Nova S.

  - Posle saznanja da o ovom nepoštenom poslovnom savezu postoje dokazi u vidu zvaničnih dokumenata, United Grupa će podneti tužbe pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima, a obratiće se i svim relevantnim institucijama u Evropskoj uniji – navodi se u saopštenju.

  Kako navode, "učešće Telekoma u kartelskom udruživanju zarad gušenja slobodnih medija u Srbiji nije iznenađenje, jer United Grupa već godinama ukazuje na opstrukcije, pritiske i podmetanja od strane Telekoma, koji je za svoje monopolističko ponašanje uvek imao podršku najviših državnih funkcionera Srbije".

  Kako ističu, SBB je, zbog kvaliteta svojih usluga i najboljeg izbora kablovskih kanala koje distribuira, „uspevao da se odupre svim nezakonitim pritiscima od zaustavljanja razvoja, zabrane postavljanja opreme u mnogobrojnim opštinama, progonu od strane različitih inspekcija, do pretnji našim korisnicima koji se ucenjuju radnim mestima da nam otkažu ugovore“.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)