×
Latest issue Media Expres 1st Cover
Papir kao mobilni kompatibilan

  Televizija -- Data și ora publicării: 07.02.2021 01:45:19

  FILM-KOŠNICA-SANDENS / Film "Košnica" osvojio tri nagrade na festivalu "Sandens"  Priština (MEDIA EXPRES) / 5. februar 2021. / Prvo dugometražno ostvarenje kosovske rediteljke Bljerte Bašoli "Košnica" osvojilo je čak tri nagrade na filmskom festivalu "Sandens". Na ovom uglednom festivalu nezavisnog filma ostvarenje "Košnica" (Zgjoi) je ponelo priznanja za najbolji film, režiju i nagradu publike.

  Kako piše portal Nova.rs, festival "Sandens" koji je trajao od 29. januara do 3. februara, umesto na tradicionalnom mestu – u skijaškom centru Park siti u državi Juta, održavan je u redukovanom izdanju, a filmovi su se prikazivali isključivo onlajn.

  Ostvarenje, prvo u karijeri kosovske rediteljke Bljerte Bašoli, premijerno je prikazano pred sam kraj “Sandens” festivala, 2. februara. Rediteljka je bila, kako je priznala, toliko inspirisana istinitom pričom Fahrije Hoti da je morala da je ispriča na velikom ekranu.

  Fahrija Hoti, ostavši bez supruga koga su streljale srpske snage na Kosovu, uz još 110 muškaraca iz sela Velika i Mala Kruša 1999. godine, samo je kao samohrana majka želela bolji život za svoje dvoje dece. Ostavši i bez supruga, i bez kuće, sama sa decom, počinje život iz početka. Bori se protiv bola i diskriminacije radom i osniva poljoprivrednu zadrugu "Kruša". I tako pomaže i ostalim udovicama iz Velike Kruše, sela udaljenog 80 kilometara od Prištine.

  Činjenica da Fahriju ništa nije moglo da zaustavi toliko je opčinila rediteljku da je morala da napravi film zasnovan na njenom životu.

  – Prvo sam bila fascinirana Fahrijinom pričom kada sam je čula na televiziji. Najpre, to je uspešna priča. Ali, to je i priča o predrasudama koje je imala u društvu pošto je udovica koja je počela da radi. Za mene su ova dva elementa bila veoma intrigrantna i zato sam otišla da se sastanem sa Fahrijom – ispričala je za Radio Slobodna Evropa Bljerta Bašoli.

  Andrija Marković (MEDIA EXPRES)