Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:29.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 15.11.2020 22:19:27
SERIJA-KOSTI / Serija "Kosti" od 21. novembra na RTS-u
Beograd (MEDIA EXPRES) / 11. novembar 2020. / Serija "Kosti" je drugi deo trilogije načete veoma snažnom dramskom serijom "Meso" koja je, sa velikim uspehom kod publike, emitovana takođe na RTS-u krajem 2017. godine. Ali "Meso" i "Kosti" su dve potpuno različite priče, iako ih povezuje ista trilogija, slična estetika i način pripovedanja, specifičan filmski jezik i provereni tim autora i protagonista koji ih je realizovao.

"Kosti" su još jedna žestoka drama, sa elementima trilera, koja je nastala iz pera scenariste Nikole Pejakovića u režiji Saše Hajdukovića. Premijerno emitovanje počinje 21. novembra na Radio-televiziji Srbije (RTS).

"Kosti" su jedna potpuno nova saga o tranzicionom periodu života u Banja Luci i apokaliptičnom duhu današnjeg vremena, koje bez milosti razara mnoge tradicionalne vrednosti duboko ukorenjene u ovome društvu. Ova serija, koja je za RTS nastala u izvršnoj produkciji "Bosonoga produkcije" iz Banjaluke, priča je o dva mlada čoveka, krajišnika koji su odbegli iz svojih domova u Republiku Srpsku za vreme akcije "Oluja".

Oni različitim putevima idu ka istoj stvari – postaju notorne ubice. Jedan ubija u ime porodice, morala, pravednosti, odsustva pravde u društvu, a drugi opravdavajući svoj čin državotvornim, višim, nacionalnim razlozima.

Onaj prvi, Kosta Govoruša, brutalno ubija one koji mu ugrožavaju porodicu i prijatelje, a onaj drugi, Kosta Gajić, uklanja one koji ugrožavaju ideju o državi i ruše sistem. Želeći najbolje, želeći da urede, preobraze i promene sredinu u kojoj žive, oni idu putem koji nije razuman, koji nije tačan – idu putem krvi i iza sebe ostavljaju kosti, a ne bolje i pametnije društvo.

"Kosti" donose priču o mračnim likovima koji kroje život, u vrtlogu politike, kriminala i potpune odsutnosti morala, dok istovremeno čiste i obespravljene duše pokušavaju da u tom vrtlogu opstanu. Serija je postavljena u još surovijem obliku od serije "Meso", izraženo zlo sredine u kojoj živimo manifestuje se kroz primere likova koji njime vladaju, ne prezajući od svih oblika kriminalnih radnji.

Glavni protagonisti su Jovo Maksić i Ljubiša Savanović. Ova dva glumca izvanredno balansiraju uloge koje tumače, stvarajući hirurškom preciznošću, svaki detalj, svaki mikromizanscen psiholoških profila njihovih likova.

Dragan Mićanović donosi lik Engleza, moćnika koji dolazi iz onih bogatih sredina koje kroje stvarnost malih podneblja, ostvarujući kroz ovu ulogu jednu od svojih najboljih glumačkih kreacija u svojoj bogatoj karijeri. Tačnost, verodostojnost i lepršavost glumačke igre očitava se i kod ostalih velikih uloga u seriji "Kosti" – Aleksandra Đurice, Borisa Isakovića, Milice Janevski, Nikole Pejakovića, Nikole Rakočevića, Dejana Aćimovića, Lee Sekulić, Nikoline Friganović...

Reditelj je Saša Hajduković, a atmosferu serije u velikoj meri gradi i izuzetno rafinirana fotografija Saše Petkovića i Dragana Radetića. Scenograf je Mina Lazarević, kostimograf Kristina Kostić, za montažu je zadužen Saša Karakaš, a za muziku Petar Bilbija.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.