Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:29.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 04.11.2020 22:45:50
TELEKOM-SLO-IPKO / Telekom Slovenije zaustavio prodaju Ipka
Ljubljana (MEDIA EXPRES) / 3. novembar 2020. / Telekom Slovenije obustavio je postupak prodaje svoje kosovske podružnice Ipko Telecommunications. Kako je saopšteno iz slovenačke kompanije, postupak se okončava bez izbora kupca i Ipko ostaje deo grupe Telekom Slovenije, prenosi agencija STA.

Telekom Slovenije nije naveo u saopštenju razlog zbog kojeg je odlučio da obustavi prodaju, dok je slovenačka POP televizija nedavno izvestila da se pregovori sa ponuđačima završavaju. Ova komercijalna TV stanica je tada prenela da je ključni problem bugarski ponuđač, kojeg ne preferiraju ni slovenačka vlada ni SAD, jer bi njegova pobeda na tenderu mogla da ima veliki uticaj na geopolitičke odnose u regionu.

Prema POP televiziji, ponude su dostavila tri ponuđača - Albanija Telekom Invest, koji je, kako se navodi, u vlasništvu bugarskog tajkuna Spasa Ruseva sa dobrim vezama u Rusiji, zatim Akcijski fond za južnu Evropu. i konačno jedan od najbogatijih rukovodilaca kosovskih preduzeća, čije ime nije objavljeno. Ponude su se navodno kretale od 120 do 140 miliona evra, pri čemu su najmanje dva od pomenutih ponuđača već uplatila šest miliona evra.

Kada je postupak prodaje pokrenut sredinom 2019. godine, Telekom Slovenije je to obrazložio svojom telekomunikacionom strategijom za dalju konsolidaciju poslovanja putem širenja ili dezinvestiranja.

Telekom Slovenije je postao jedini vlasnik Ipka 2018. godine, kada je stekao preostalih 7% akcija kompanije koje su još uvek držali manjinski akcionari. Sredinom marta 2018. godine, slovenačka kompanija je obezbedila 15 miliona evra za povećanje kapitala kosovske podružnice.

Ipko, koji je osnovan u decembru 2007. godine, vodeći je pružalac usluga fiksne telefonije na KiM, a ima zapažen udeo i u mobilnoj telefoniji. Zapošljava više od 500 ljudi. Prema izveštaju o poslovanju za 2018, Ipko je te godine imao 44,4% tržišnog udela po pretplatama na širokopojasnu mrežu fiksne telefonije, a u mobilnoj telefoniji je imao udeo od 39,2%.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.