Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:29.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 01.11.2020 21:09:46
HRVATSKA-FILM-STUDIO / Hrvatska dobija prvi filmski studio vredan pola milijarde kuna
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 31. oktobar 2020. / Hrvatska bi tokom naredne dve godine trebalo da dobije svoj prvi filmski studio. Krovna državna filmska organizacija HAVC predstavila je inicijativu po kojoj bi do leta 2021. započela gradnja prvog filmskog studija u ovoj zemlji, za koji tvrdi da bi u funkciji bio već 2022. godine.

Kako piše Jutarnji list, prethodno je u Hrvatskoj, i to za vreme bivše države, postojao studio – Jadran filma u Zagrebu, ali je on propao. Novi filmski studio raspolagao bi sa četiri do šest hala sa setovima za snimanja, kancelarijama za potrebe filmske industrije, prostorima za radionice, garderobom, pratećim sadržajima i parkiralištem, a prostirao bi se na 2.400 do 2.800 kvadratnih metara.

Chris Marcich, direktor HAVC-a, kaže da bi investicija bila teška oko pola milijarde kuna (između 60 i 80 miliona evra), a ne bi ga finansirala država.

- Interes za ovu investiciju pokazali su privatni ulagači iz Evrope, neki od njih su već kontaktirali i neke jedinice lokalne samouprave o potencijalnim lokacijama, kojih je nekoliko, te oni smatraju da je ovo ulaganje isplativo – kaže Marcich.

Iako nije hteo da govori o investitorima, istakao je da prvih korisnika ne manjka, na primer Netflix. Jonathan Olsberg, izvršni predsednik kompanije Olsberg, koja je napravila Studiju izvodljivosti projekta novog studijskog kompleksa u Hrvatskoj, kaže da ne bi trebalo gubiti vreme jer potencijal za takav studio imaju sve države u regionu.

Marcich kaže da, iako država ne bi bila investitor, Vlada bi trebalo da podrži projekat da bi investitori mogli da računaju na sredstva EU.

- Na svaku kunu uloženu u filmsku industriju Hrvatskoj se vrati više od 11 kuna, a samo to što se u Dubrovniku snimala "Igra prestola" godišnje je turizmu donelo dve do tri milijarde kuna prihoda – zaključuje Marcich.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.