Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:29.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 26.10.2020 00:53:21
HR-OPTIKA-INVESTICIJE / HT i A1 nastavljaju investicije u optičku mrežu
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 25. oktobar 2020. / Dve najveće telekomunikacione kompanije u Hrvatskoj – Hrvatski Telekom (HT) i A1, uprkos pandemiji korona virusa nastavljaju sa ulaganjima u brze optičke mreže, koje, kao i regulator HAKOM, označavaju izuzetno važnim za budućnost fiksne mreže i preduslovom za digitalizaciju zemlje i oporavak od korona krize.

Optička mrežna infrastruktura, nazvana i širokopojasna mreža, omogućava ultravelike brzine pristupa internetu i prenosa podataka na velikim udaljenostima skoro bez slabljenja signala osetljivosti na elektomagnetne smetnje, što su uz veći kvalitet signala glavne razlike u odnosu na bakarne vodove, piše portal SEEbiz.

I u Hrvatskoj se poslednjih godina te mreže sve više grade, pogotovo u velikim i većim gradovima, u šta je, prema podacima HAKOM-a, za tri godine direktno uloženo 437,2 miliona kuna. Investicije su nastavljene i ove godine, a za prvih šest meseci uloženo je oko 81 miliona kuna.

Na navodeći koliko su tačno ove godine uložili u optiku, iz HT-a podsećaju da su tokom poslednjih pet godina ukupno u infrastrukturu investirali više od 8,5 milijardi kuna, od čega 1,9 milijardi kuna samo u 2019.

- Ove godine smo naglasak stavili i na implementaciju pristupne fiksne mreže sledeće generacije ili NGA, zbog povećanja područja primene optičke mreže – kažu za Hinu iz HT-a.

Iznose i da su ostvarili pokrivenost ukupno 60,4% domaćinstava tehnologijama koje omogućavaju brzine veće od 30 Mbit/s, od čega 24,4% tehnologijama koje omogućuju brzinu i veću od 100 Mbit/s, a s obzirom na velike mogućnosti optičke mreže mogu se ostvariti i velike brzine prenosa, i do jednog Gbps, dok je trenutna maksimalna download brzina u mreži HT-a 500 Mbps.

I druga po veličini telekomunikaciona kompanija u Hrvatskoj – A1 Hrvatska nastavlja značajna ulaganja u optičku infrastrukturu, za koju ističu i da je "okosnica razvoja kvalitetnog fiksnog interneta za domaćinstva, te povezivanja poslovnih subjekata vezama visoke propusnosti".

- A1 najmodernijom fiksnom infrastrukturom ima pokriveno više od 550 hiljada domaćinstava, a na optičkom pristupu omogućene su prvi put u Hrvatskoj brzine pristupa internetu do 1Gbps i to za gotovo 100.000 domaćinstava. Uz to, više od 450.000 domaćinstava na hibridno-optičkom pristupu već u osnovnom paketu fiksnih usluga može imati brzinu prenosa podataka od 200 Mbps, što je dostupno u više od 55 gradova – kažu iz A1.

Napominjući kako se osim telekoma HT i A1, pokrivanjem optikom u Hrvatskoj u manjem procentu, oko 25%, bave i još neki operatori, poput infrastrukturnih, iz HAKOM-a dodaju da se među njima kao značajnije mogu izdvojiti kompanije Infrastruktura d.o.o. i PRO-PING Telekom.

- U periodu do kraja 2023. predviđeno je pokrivanje optičkim brzim mrežama oko 772 hiljade korisničkih jedinica (privatnih, poslovnih i javnih) – dodaju iz HAKOM-a, uz podatak da su trenutno dostupne brzine pristupa za većinu građana putem optičke infrastrukture od 50 do 200 Mbit/s.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.