Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:29.11.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 26.10.2020 00:44:30
MRT-STRATEGIJA / Makedonska radio-televizija predložila petogodišnju strategiju razvoja
Skoplje (MEDIA EXPRES) / 22. oktobar 2020. / Makedonska radio-televizija (MRT) najavila je predlog petogodišnje strategije razvoja javnog radiodifuznog servisa za period do 2025. godine.

Kako piše portal Media Daily, javna rasprava o ovom strateškom dokumentu trajaće 30 dana, a nacrt strategije sadrži aktivnosti koje se planiraju preduzeti radi pružanja nezavisne, kvalitetne, programske i raznolike javne usluge.

MRT planira da stvori kvalitetno novinarsko osoblje osnivanjem Obrazovnog centra. U 2021. godini planirano je pokretanje novih programskih usluga Makedonskog radija, kako je najavljeno i u nacrtu Godišnjeg plana rada, te spajanje Kanala 103 kao pete programske usluge sa 24-satnim programom atraktivnim za mlade sa urbanim sadržajem i kulturnim događanjima.

Pre nego što se to dogodi, moraju se ispuniti zakonska rešenja za finansiranje MRT-a i sprovesti digitalizacija makedonskog radija. Planirano je moderniziranje sektora radio produkcije u tri faze.

MRT je ove godine uspostavio dopisničku mrežu sa dopisnim centrima u Strumici, Štipu, Prilepu, Velesu, Bitolju, Ohridu, Kumanovu, Tetovu, Gostivaru i Kičevu, pa u sledećih pet godina planira da ojača ljudske i tehničke kapacitete iste mreže. Cilj je da ti centri izrastu u samostalne studije koji imaju sopstveni sadržaj i pokrivenost događaja. Do 2025. planirano je otvaranje dopisnih centara u Vašingtonu i Briselu.

Web strana MRT trebalo bi da promoviše streaming svih programskih usluga, mogućnost odloženog gledanja, mogućnost spajanja deska na televiziju, radio i web stranicu kroz proizvodnju multimedijskih programskih sadržaja.

MRT takođe planira nabavku sistema za višejezično titlovanje, koji bi omogućio integraciju sadržaja koji sada proizvode sve redakcije u MRT-u, i tražiće načine za ciljanje publike prema programskim žanrovima.

U penziju će do 2025. godine otići 200 stalno zaposlenih, a umesto njih planirano je zapošljavanje 250 novih ljudi, što bi povećalo ukupan broj zaposlenih na 800.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.