Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:20.09.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 05.09.2020 16:56:44
TELESTE-REZULTATI / Pandemija smanjila prodaju u prvoj polovini 2020. godine, novčani tok porastao
Turku, Finska (MEDIA EXPRES) / 5. septembar 2020. / Zbog pandemije COVID-19, mnoge zemlje u glavnom tržišnom području kompanije Teleste uvele su stroga i opsežna ograničenja u svakodnevnom funkcionisanju društva.

Trenutno je izuzetno teško proceniti stepen negativnog uticaja pandemije na neto prodaju i operativni rezultat kompanije za 2020. godinu, ali u Telesteu smatraju da će neto prodaja kompanije i uporedivi operativni rezultat poslovanja za 2020. godinu ostati ispod nivoa 2019.

Generalni direktor kompanije Teleste Jukka Rinnevaara istakao je da je na poslovanje u drugom kvartalu posebno uticala pandemija COVID-19 i tehnološka transformacija pristupnih mreža, što je dovelo do značajnog međugodišnjeg pada primljenih porudžbina, neto prodaje i rezultata poslovanja Grupe. Novčani tok je porastao u odnosu na prethodnu godinu.

- Negativni uticaji pandemije COVID-19 na poslovanje naše kompanije nastavili su se i u drugom kvartalu. Kao odgovor na mere koje su nametnule vlasti u mnogim zemljama, operatori su ograničili ili obustavili izgradnju širokopojasne mreže, dok su određeni kupci rešenja za putničke informacije bili prisiljeni da zatvore svoje fabrike i odlože projekte. Efekti pandemije na lanac snabdevanja i dostupnost komponenti kompanije Teleste bili su ograničeni. Naše osoblje i naše sopstvene proizvodne aktivnosti i dalje su operativni. Postepeno ukidanje ograničenja kretanja započelo je na našim ciljnim tržištima, a poslovanje naših kupaca delimično je normalizovano u junu. Pandemijska situacija ostaje teška na određenim tržištima, poput SAD – ocenio je Rinnevaara.

Ukupan uticaj pandemije na poslovanje kompanije Teleste i dalje je izuzetno teško proceniti zbog neizvesnosti u vezi sa razvojem pandemije i njenog potencijalnog drugog talasa.

- Preduzeli smo mere kako bismo postigli uštedu troškova, kao i da bismo osigurali kapacitet isporuke i likvidnost. Počeli smo da prilagođavamo podugovaranje u proizvodnji i pokrenuli privremena otpuštanja i druge mere uštede troškova. Mere prilagođavanja nastaviće se u meri u kojoj je to neophodno zbog pandemije i tržišne situacije. Naši zaposleni pokazali su visok stepen fleksibilnosti u pogledu uštede troškova i novih metoda rada i želim da iskoristim priliku da im se zahvalim – naveo je direktor kompanije.

On je dodao da su Telesteovi najveći prioriteti da osigura bezbednost zaposlenih i kontinuitet poslovanja u službi svojih kupaca. Rinnevaara je istakao da je cilj kompanije da se vrati normalnim radnim metodama, istovremeno primenjujući efikasne nove operativne modele, čim to pandemija dozvoli.

Porudžbine koje je primio sektor Video and Broadband Solutions smanjene su u drugom kvartalu kod proizvoda za pristupnu mrežu, kao i kod rešenja za video bezbednost i informisanje. Pad narudžbina došao je kao rezultat ograničenja aktivnosti operatera i proizvođača vozova izazvanih pandemijom COVID-19. Operateri su odložili nadogradnju mreže zbog pandemije, kao i tekuće tehnološke transformacije.

Neto prodaja se smanjila na godišnjem nivou kada je reč o proizvodima pristupne mreže usled pandemije COVID-19 i kako su se kupci pripremali za primenu arhitekture distribuiranog pristupa. Kako je neto prodaja HFC proizvoda opadala, smanjili smo broj zaposlenih i ostvarili uštede u proizvodnji.

- Pad potražnje za proizvodima pristupne mreže utiče na čitavu industriju i procenjujemo da smo zadržali tržišni udeo tokom pandemije i tehnološke transformacije pristupne arhitekture – ocenjuju u Telesteu.

Neto prodaja kontinuiranog poslovanja u poslovnom području mrežnih usluga opala je u Engleskoj, gde je fokus bio na uslugama sa visokom dodatom vrednošću, a projektne usluge sa nižom maržom su smanjene. Zbog pandemije COVID-19, korisnici operatora počeli su da ograničavaju instalacione radove na svojim mrežama u Švajcarskoj, Engleskoj i Finskoj u martu. Ograničenja su se nastavila tokom drugog kvartala, ali su počela da se ukidaju postepeno. Međutim, finansijski efekti nisu bili značajni tokom drugog kvartala.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.