Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:20.09.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 02.09.2020 17:19:16
CG-INTERNET / Raste brzina interneta u Crnoj Gori
Podgorica (MEDIA EXPRES) / 31. avgust 2020. / Agencija za elektronske komunikacije i poštansku delatnost iz Podgorice objavila je najnovije podatke o brzini pristupa internetu telekomunikacijske mreže u Crnoj Gori.

Prema ovim informacijama, korisnici u Crnoj Gori internetu pristupaju sve većim brzinama. Trenutno, putem fiksne mreže 64,55% korisnika internetu pristupa brzinom većom od 30 Mb/s. O tome koliko je ovo velika promena i veličini napretka u ovoj oblasti najbolje govore podaci da je 2016. godine samo 3,6% korisnika internetu pristupalo brzinama većim od 30 Mb/s, a priključaka sa brzinama većim od 100 Mb/s nije ni bilo u ponudi operatora. U istom periodu je došlo i do znatnog povećanja broja priključaka fiksnog širokopojasnog pristupa, kao i količine prenetih podataka.

Kako prenosi portal Media Daily, u Crnoj Gori je trenutno u upotrebi 183.690 priključaka fiksnog širokopojasnog pristupa. Penetracija fiksnog širokopojasnog pristupa u odnosu na broj domaćinstava iznosi 86,6%, a u odnosu na 2016. godinu broj širokopojasnih priključaka porastao je za 60%. U toku 2019. godine korisnici usluga fiksnih mreža su preneli 225 PB (peta bajta) podataka, odnosno tri puta više nego 2016. godine.

Za ovako veliki i brzi rast broja priključaka fiksnog širokopojasnog pristupa, brzina i količine prenetih podataka najzaslužnije su investicije operatora elektronskih komunikacije u razvoj mreža i usluga, mehanizam zajedničkog korišćenja elektronske komunikacione infrastrukture i regulatorni okvir koji propagira princip tehnološke neutralnosti.

Visok nivo investicija doveo je do značajnog povećanja dostupnosti i broja širokopojasnih priključaka. Važan pokazatelj predstavlja nivo ulaganja koja su realizovali operatori u Crnoj Gori u prethodnih nekoliko godina. Samo tokom četiri prethodne godine operatori su u sektor elektronskih komunikacija investirali više od 300 miliona evra. Na osnovu obima investicija zaključuje se da je u nekoliko prethodnih godina obim investicija bio veći od jedne trećine ukupnih prihoda sektora elektronskih komunikacija. Poređenja radi, u članicama EU investicije se na godišnjem nivou kreću između 12 i 15% prihoda.

Zajedničko korišćenje elektronske komunikacione infrastrukture je od velikog značaja za operatore, jer im omogućava da brzo i sa nižim troškovima razvijaju i izgrade svoje mreže putem kojih nude usluge. Ono ima trend kontinuiranog rasta i trenutno je zajedničko korišćenje zastupljeno u 638 km telekomunikacione kablovske kanalizacije, na 300 antenskih stubova i u 206 objekata. U periodu od četiri prethodne godine zajedničko korišćenje telekomunikacione kablovske kanalizacije je povećano za 80%, antenskih stubova za 27%, a objekata za 18%.

Elektronske komunikacione mreže i elektronska komunikaciona infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju da se za pružanje elektronskih komunikacionih usluga primenjuju najsavremenije tehnologije. Trenutno u ovoj zemlji postoji oko 165.000 instaliranih FTTx priključaka, od kojih je aktivno 76.529. Ako se računaju samo priključci koji se odnose na fizička lica, to znači da oko 80% domaćinstava u Crnoj Gori ima mogućnost za instalaciju FTTx priključka, ali za sada samo oko 35% domaćinstava koristi FTTx priključak. Ipak, stvorena je dobra osnova za dalji razvoj elektronskih komunikacija u Crnoj Gori i za očekivati je da će se trend rasta korištenja FTTx priključaka, kao najsavremenijih, nastaviti i u narednim godinama.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.