Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:20.09.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 29.08.2020 23:46:49
SERIJAL-ROMI / Snima se dokumentarni serijal o životu vojvođanskih Roma
Novi Sad (MEDIA EXPRES) / 23. avgust 2020. / Pokrajinski javni medijski servis Vojvodine (RTV) počeo je snimanje dokumentarnog serijala o običajima, tradiciji, kulturi i životu romske nacionalne zajednice.

Kako prenosi portal Media Daily, serijal koji ima radni naslov "Kulturni kod vojvođanskih Roma" sastoji se od šest jednočasovnih dokumentarnih filmova koji će pokušati da ispričaju šest priča o životu, emancipaciji, izazovima sa kojima se jedan od najmlađih evropskih naroda susreće, šta je to čime se ponose, ali i kako se diskriminacija i predrasude prepliću u svakodnevici običnog čoveka.

Cilj ovog programskog sadržaja je višestruk i trebalo bi da doprinese boljem poznavanju i razumevanju romske zajednice, ne kao naroda i žrtve, već naroda u usponu, a ujedno da ostane kao svedočanstvo o običajnom pravu i životu vojvođanskih Roma početkom XXI veka.

Istraživački rad na ovom projektu započeo je u decembru 2019. godine. Mladi Romi, mahom aktivisti romskih NVO, prošli su elementarnu obuku za rad na terenu, obilazili su romske porodice i prikupljali građu za scenario. Na osnovu dosadašnjih rezultata odabrani su prvi fenomeni, običaji i rituali relevantni za temu serijala, odabrani su sagovornici i eksperti i prva klapa pala je u Vajskoj, nastavilo se u Srbobranu, Novom Bečeju, Novom Miloševu i u manastiru Fenek, gde se praznovala Sveta Petka Trnova, svetiteljka kojoj je privržena većina pravoslavnih Roma.

Od predviđenih šest epizoda trenutno se snima ona koja se bavi "Ciganskim knezom". Knez predstavlja vrhovnu izvršnu vlast u romskoj zajednici i njegova osnovna funkcija je da bude veza između "države" i svojih sunarodnika, ali i da rešava sporove, brine se o dobrobiti zajednice... Poslednji "pravi" kneževi bili su aktivni do pred kraj prošlog veka, onda tu ulogu preuzimaju predsednici romskih udruženja, kasnije koordinatori za romska pitanja pri opštinskim upravama.

Ostale epizode baviće se romskim sudom (kris), romskom svadbom i kultom nevinosti, duhovnim životom, poželjnim i nepoželjnim modelima ponašanja u romskoj zajednici, promenom kulturnog koda.

Dokumentarni serijal "Kulturni kod vojvođanskih Roma" Radio-televizija Vojvodine snima u 4K formatu, kako bi mogla ravnopravno da se takmiči na svetskom tržištu audio-vizuelnih sadržaja.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.