Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:09.08.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 24.07.2020 22:38:53
FILMOVI-KONKURS / Pet filmova podržano na konkursu Filmskog centra Srbije
Beograd (MEDIA EXPRES) / 23. jul 2020. / Na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS), u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, podržano je pet projekata – "Vera" Nedeljka Kovačevića, "Rajko Mitić" Miroslava Lekića, "Žetva" Pola Kampfa, kao i "Zvečarke" Nikole Ljuce i "Videoteka" Luke Bursaća, objavljeno je na zvaničnom sajtu FCS-a.

Komisija u sastavu Biljana Srbljanović (predsednica), Predrag Antonijević, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić i Igor Bojović donela je predlog, koji je zatim usvojio Upravni odbor FCS, a na ovaj konkurs prijavljeno je ukupno 32 projekta.

Film "Vera" reditelja Kovačića, producentske kuće GFC, podržan je u iznosu od 27 miliona dinara. U obrazloženju Komisije stoji da je ovaj špijunski triler s elementima melodrame zasnovan na životnoj priči istorijske ličnosti Vere Pešić, višestruke špijunke, koja nije poznata široj publici.

Ostvarenje "Rajko Mitić" Miroslava Lekića, producentske kuće Atos Film Dejan Lutkić PR, podržano je sa 27 miliona dinara, a komisija je istakla da ih raduje činjenica da je sve više mladih koji veruju da film može promeniti svet.

Film "Žetva" Pola Kampfa, producentske kuće Bandur Film, podržan je u iznosu od 27 miliona dinara, a komisija ističe da je to zahtevna priča, rađena iz ugla glavnog lika, stranca, koji dolazi u selo na Kosovu u želji da upozna porodicu svog donora organa.

"Zvečarke" Nikole Ljuce, producentske kuće Biberće Productions, podržane su sa takođe 27 miliona dinara. Priča je smeštena u vreme nakon nekažnjenog zločina čija je žrtva nekadašnja aktivistkinja za ljudska prava, koja ulazi u turbulentan period života koji će je iz korporacije u kojoj radi dovesti do podruma zgrade u kome je skladišten njen prošli poslovni život.

Film reditelja Luke Bursaća "Videoteka", producentske kuće Mashina&Zec, FCS je podržao sa 16 miliona dinara, a komisija smatra da je igrani film autora (scenariste i reditelja) Bursaća jedno od apsolutno vodećih budućih ostvarenja na ovogodišnjem Konkursu FCS-a.

- Izuzetno filmsko delo u nastajanju, bazirano na omnibus priči povezanoj okvirom u kojoj mladi kriminalac srednjeg ranga ostaje zaglavljen u napuštenom video-klubu... Scenario je dramski uzbudljiv, izuzetnih dijaloga, sa izvrsnom sposobnošću da karaktere oslika režući pravo u suštinu, a sa samo nekoliko pravilno izabranih poteza (i rediteljskih i dijaloških rešenja), hoda kroz prostore i vremena - od zaleđene prošlosti/budućnosti, do savremene aktuelne zbilje periferije Beograda – zaključuje Komisija.

Među odbijenim filmovima nalaze se ostvarenje Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje", "Balkan" Srđana Dragojevića, "Ekskurzija" Miroslava Terzića, te "Ljubav u Savamali" Gorana Gajića, "1970" Darka Longulova, kao i "Trpele" Slobodana Skerlića.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.