Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:09.08.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 16.07.2020 18:31:36
A1-HRVATSKA-REZULTATI / Dobit A1 Hrvatska porasla na 67,1 miliona evra
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 14. jul 2020. / Kompanija A1 Hrvatska ostvarila je u prvom polugodištu rast operativne dobiti (EBITDA) na 67,1 miliona evra ili 0,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saznaje portal SEEbiz. Rast EBITDA-a ostvaren je usled nižih troškova i uprkos padu ukupnog prihoda od 3,9 odsto.

Konsolidovane finansijske rezultate za A1 Hrvatsku objavila je matična Telekom Austria Grupa 14. jula u Beču. Kako navode iz A1, na rezultate je u prvih šest meseci delimično uticala pandemija covida 19, jer su pritisak na telekomunikaciono tržište i maloprodaju, kao i mere tokom zatvaranja (lockdowna) u određenoj meri oblikovale pokazatelje poslovanja, što se vidi na nižim stopama rasta prihoda i slabijoj naplati.

Za pad ukupnog prihoda od 3,9% u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, na 200,4 miliona evra, napominju da je posledica manjeg broja posetilaca u romingu (zbog izostanka turističkog prometa), kao i nižih prihoda od opreme, te pogoršanja tržišnih trendova uzrokovanih pandemijom, pogotovo u drugom tromesečju.

Zbog tih okolnosti, a potom i odložene aukcije za 5G spektar, A1 je smanjio ulaganja u odnosu na prvo polugodište 2019. godine za 40,3%, na 27,7 miliona evra.

U fiksnom segmentu broj korisnika pao je za 3,9%, dok je u mobilnom ostvaren rast od 6,6% ukupnog broja mobilnih korisnika na ugovornoj obavezi, odnosno stalnog prelaska sa prepaida na postpaid, te potražnjom za Homebox rešenjem.

- Vanredne okolnosti nastale pandemijom usporile su ekonomske aktivnosti, a kompanije u Hrvatskoj suočavaju se s padom prodaje, nižim prihodima i problemima sa solventnošću. Dodatno, na naše poslovanje značajno utiče manji broj turista, posebno na prihode od roming usluga za više od 50% - kaže predsednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

On podseća na važnost digitalne transformacije poslovanja, što im je, kako naglašava, tokom krize omogućilo da se novonastalim okolnostima prilagode brže i jednostavnije.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.