Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:09.08.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 05.07.2020 16:10:34
FILM-KORIDOR-92 / Nastavljeno snimanje dokumentarno-igranog filma "Koridor 92"
Ruma (MEDIA EXPRES) / 5. jul 2020. / Druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma o probijanju Koridora 1992. godine počela je snimanjem rekonstrukcija u kasarni u Rumi. Film autorke Slađane Zarić realizuje se u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Televizije Republike Srpske i Vojnofilmskog centra "Zastava film".

Na osnovu izjava učesnika u borbi, snimljenih u januaru 2020, u improvizovanom studiju u Banjaluci, sledi snimanje rekonstrukcija i dramatizacija pojedinih događaja. Scene jedne od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske biće snimane na nekoliko lokacija u Srbiji: u Rumi, okolini Vršca i vojnim poligonima u Sremskoj Mitrovici, Pasuljanskim livadama, Nikincima i na reci Savi, u blizini Šapca.

Za uloge boraca angažovani su glumci iz Srbije i Republike Srpske. Pozivu su se odazvali Vuk Kostić, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović...

Pripadnici Vojske Republike Srbije pružiće podršku za snimanje filma o događajima koji su se odvijali u Posavini 1992. godine.

Svaki od objekata kasarne u Rumi adaptiran je za potrebe snimanja ovog filma, kako bi podsećao na uslove u kojima su vodile borbe za probijanje "Puta života", odnosno koridora, koji spaja istočni i zapadni deo Republike Srpske. Iz Rume, snimanje će se preseliti na Pasuljanske livade a zatim i u okolinu Vršca. Za potrebe filma, gotovo u svakoj od scena koristiće se različita pirotehnička sredstva.

- U Banjaluci, u tom periodu nakon velike ofanzive hrvatske vojske, 42 dana nije bilo struje, počinje da im nestaje hrane i drugih potrepština... Imamo situaciju da je umrlo 12 beba, kojima je zbog nedostatka kiseonika zaista oduzeto pravo na život. Ne znam šta bi sa tim bebama bilo, da li bi one preživele ali kiseonik do njih, zbog tog zastoja na Koridoru, zbog toga što je Put života bio presečen-nije mogao da dođe – kaže Slađana Zarić, novinarka i urednica dokumentarnih emisija RTS-a.

Film će hronološki pratiti dešavanja, od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.