Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:03.06.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 01.05.2020 16:29:54
HT-REZULTATI / Prihodi Hrvatskog Telekoma u prvom kvartalu manji za 40 miliona kuna
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 30. april 2020. / U odnosu na prvo tromesečje 2019. godine, sveukupni konsolidovani neto prihod Hrvatskog Telekoma u prvom kvartalu 2020. manji je za 40 miliona kuna, odnosno za 2,2%.

Kako pišu hrvatski mediji, smanjeni prihod rezultat je manje realizacije iz područja fiksnih telekomunikacija (47 miliona kuna, odnosno 5,7%), mobilnih telekomunikacija (28 miliona kuna, 3,5%), te ostalih prihoda (3 miliona kuna, 92,2%), što je delimično nadoknađeno rastom prihoda iz sistemskih rešenja (26,6%).

U prvom kvartalu 2020. godine EBITDA pre jednokratnih stavki, nakon najmova, smanjila se za 53 miliona kuna, odnosno za 7,9% zbog rezultata HT Grupe u Hrvatskoj, dok je Crnogorski Telekom zabeležio rast (2 miliona kuna, 4,3%). Ne računajući jednokratni učinak transakcije vezano za EVOtv u prvom tromesečju 2019. godine, EBITDA se povećala se za 1 procenat. Marža EBITDA-e nakon najmova bila je na nivou od 35,7%.

Konačan efekat je smanjenje neto dobiti nakon manjinskih udela za 41 miliona, tj. za 21,7%. Sveukupna kapitalna ulaganja iznosila su 413 miliona kuna i veća su za 7% u odnosu na isti period prošle godine.

Nakon stabilnog tromesečja, Hrvatski Telekom predviđa određene izazove vezane za pandemiju korona virusa, a kao rezultat suspenzije usluga za preduzeća koja su prestala s radom i smanjenja uplata prepaid bonova zbog manje mobilnosti korisnika. Takođe, tu su i kašnjenja sa plaćanjima i otpisi za preduzeća koja su se našla u problemima, pad prihoda od gostiju kao posledica bitno smanjenog broja turističkih dolazaka, a što sve zahteva odgovornu optimizaciju troškova kako bi se održao neizmenjeni plan kapitalnih ulaganja i osigurao održivi rast u budućnosti.

- Nezavisno od dobrog poslovanja u prvom kvartalu 2020. godine, s obzirom na trenutno veliki nivo nesigurnosti i volatilnosti, nije moguće s pouzdanom tačnošću utvrditi finansijske izglede, pa zato revidiramo naše projekcije za 2020. godinu – kažu iz Hrvatskog Telekoma.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.