Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:22.09.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 10.02.2020 21:32:45
UNITED-GROUP-TELEKOM / Nastavlja se rat United Grupe i Telekoma Srbije
Beograd (MEDIA EXPRES) / 8. februar 2020. / Već nedeljama u Srbiji traje javni spor između kompanija United Group, koja je vlasnik kablovskog operatera SBB i televizije N1, i Telekoma Srbije, u kome država ima vlasništvo. U medijima bliskim vlasti taj se sukob predstavlja kao "kompanijski rat" oko ugovora ko ima pravo na emitovanje TV N1 u različitim kablovskim sistemima i pod kojim uslovima.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski smatra, međutim, da je to zapravo propagandni spin iza kojeg se krije pokušaj ućutkivanja antirežimske televizije.

- Nema nikakve sumnje da je ono sto se dešava sa N1 deo političkog pritiska sadašnje vlasti koja generalno ne želi da ima medije koji omogućavaju slobodan protok informacija. Sadašnji – predizborni – tajming još je jedan razlog više da bude jasno da je u pitanju pritisak vlasti. Njima je veoma bitno da dodatno smanje mogućnost objektivnog informisanja javnosti i količinu potencijalnih glasača do kojih može da dođe objektivna informacija - kaže Veljanovski za beogradski dnevni list "Danas".

Prema njegovim rečima, Telekom je zapravo "produžena ruka i kukavičje jaje vlasti", kako bi se u javnosti stvorio utisak da je u pitanju sukob firmi i konkurencije. U stvarnosti, smatra Veljanovski, Telekom krši zakone.

- Telekom je državna firma i ono što javnost dugo nije mogla da zna jeste da Telekom kao distributer kablovskog signala nema prava da ima svoje programske sadržaje koje produkuje, kanala poput Arene sport, koji je u suštini medij. Zakoni kažu da država, autonomna pokrajina i lokalna samouprava ne mogu da budu osnivači medija, kao ni preduzeća u kojima država ima udeo u vlasništvu, kao što je slučaj sa Telekomom. Dakle, Telekom ne bi smeo da ima svoju televiziju – kaže Veljanovski.

On dodaje da se "na jedan neprincipijelan način, suprotno Zakonu o elektronskim komunikacijama, pokušava da se stvori neka vrsta nelojalne konkurencije, a to je u suprotnosti sa evropskim regulatornim okvirom, na koji se pozivaju i zakoni u Srbiji".

Presudno je da se najširoj javnosti omogući slobodan protok informacija i sloboda informisanja. Svi akteri bi trebalo da učine sve da ona televizija za kojom građani imaju potrebu – građanima bude i dostupna, objašnjava Veljanovski.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.