Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:20.09.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 28.01.2020 22:06:55
HRVATSKA-5G-MREŽA / 5G mreža stiže i u Hrvatsku
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 28. januar 2020. / Vlada Republike Hrvatske donela je zaključak vezano za uvođenje 5G tehnologije u Hrvatskoj.

Tim zaključkom se govori o Osijeku kao hrvatskom 5G gradu, te će Slavonija biti prva hrvatska regija sa komercijalnim radom 5G mreža. Komercijalni rad usluga na 5G tehnologiji u Osijeku očekuje se do kraja ove godine, piše portal Media Daily.

Podsetimo, u 5G akcijskom planom za EU, kao delu Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta za Evropu, predviđene su mnoge mere za uvođenje 5G tehnologije u države članice. Deo mera Plana bile su identifikacija barem jednog grada u državi članici kao pogodnog kandidata za uvođenje komercijalne 5G tehnologije, te realizacija 5G mreža i usluga u tom gradu do kraja ove godine.

Stručna grupa Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a i sva tri mobilna operatora prošle godine je završila analizu prijavljenih kandidata (Osijek, Rijeka, Karlovac i Bjelovar) za 5G grad, a kao najpogodniji se pokazao Osijek.

Za realizaciju komercijalnih 5G usluga do kraja 2020. biće potrebno prethodno dodeliti novi radiofrekvencijski spektar operatorima, što se očekuje u drugoj polovini ove godine.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.