Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:03.06.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 30.09.2019 16:50:47
A1-HRVATSKA-STREAMING / A1 Hrvatska ulazi u trku sa velikim streaming igračima
Zagreb (MEDIA EXPRES) / 30. septembar 2019. / A1 Hrvatska planira početkom 2020. godine da počne jače da konkuriše velikim streaming igračima poput Netflixa, Apple-ovog Arcadea i Spotifyja. Kako piše Poslovni dnevnik, drugi najveći telekom operater i kompanija koja ima najviše korisnika brzog interneta u Hrvatskoj saopštila je da razvija novu digitalnu TV platformu, kao i druge slične tzv. over-the-top (OTT) usluge.

Vladimir Skender, direktor razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska, kaže da su krenuli u testiranje nove TV platforme sa personalizovanim korisničkim interfejsom čije ime nije želeo da otkrije. A1 u Hrvatskoj već ima IPTV uslugu pod brendom Xplore, ali nova usluga bi, kako ističe, bila više od toga.

- Radujem se gledanju Lige šampiona u 4K standardu u Hrvatskoj, ali i novim streaming uslugama koje ćemo moći da ponudimo. A1 Hrvatska ima infrastrukturu koja to podržava, a nova usluga je u beta verziji i sada je strateško pitanje na nivou grupe da li će se pustiti u svim zemljama odjednom – kaže Skender.

On pojašnjava da žele ponuditi sadržaje u 4K rezoluciji o čemu razgovaraju sa vlasnicima takve ponude. Dodaje da A1 intenzivno radi na velikoj investiciji u nadogradnju set-top boxova kako bi podržali 4K, te da će se usluga prvo ponuditi korisnicima njihove fiksne mreže. U sledećem koraku 4K će se moći slati direktno i na mobilne telefone.

- Hrvatska je centar za OTT usluge za celu A1 grupu, čime pokrivamo 200.000 korisnika – kaže Skender.

Nije ipak želeo direktno da komentariše da li to znači da će A1 konkurisati streaming uslugama kakve su Netflix i HBO Go, ali je naveo da će platforma imati visok nivo personalizacije i preporuka, korisničko iskustvo koje nude isključivo poznate streaming platforme.

Skender je otkrio da njihova nova platforma neće biti ograničena na video, filmove i TV sadržaje. Na njoj će biti prostora za ponudu igara, aplikacija i drugih sadržaja. Takođe, A1 planira početkom sledeće godine da na hrvatskom tržištu direktno uđe i u streaming muzike.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.