Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:17.11.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 06.07.2019 13:31:11
SRBIJA-5G-MREŽA / Puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji
Beograd (MEDIA EXPRES) / 6. jul 2019. / U Naučno-tehnološkom parku "Beograd" puštena je u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji, a plan je da se mreža u komercijalnoj upotrebi pojavi za otprilike godinu dana, posle izgradnje čitavog ekosistema i potrebne infrastrukture.

Peta generacija mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Puštanjem u rad prve 5G bazne stanice u Srbiji, kompanija Telenor kreirala je testno 5G okruženje koje mogu koristiti domaće i strane kompanije, startapovi i studenti tehničkih fakulteta za razvoj rešenja na tehnologiji budućnosti.

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacije Rasim Ljajić istakao je da će 5G tehnologija omogućiti ekonomski i privredni napredak i da ta tehnologija predstavlja uslov za četvrtu industrijsku revoluciju. On očekuje da će u drugoj polovini 2020. godine biti raspisana aukcija za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra koji je neophodan za uvođenje 5G tehnologije.

Telenor je za testno okruženje dobio od Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) na privremeno korišćenje spektar u frekvencijskom opsegu 2600 MHz i 3600 MHz, koji može da podrži brzinu i funkcionalnosti 5G mreže.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.