Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:17.11.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 16.06.2019 15:15:34
KKR-AXEL-SPRINGER / KKR ulazi u Axel Springer
Beograd (MEDIA EXPRES) / 15. jun 2019. / Investicioni fond KKR krenuo je u novi poduhvat i ponudio 63 evra za deonicu Axel Springera, čime bi trebalo da pomogne nemačkoj medijskoj kući poznatoj po Bildu i Business Insideru u njihovoj digitalnoj transformaciji. Tržišna vrednost Axel Springera, kako piše Bloomberg, nakon toga skočila je na 7,7 milijardi dolara.

Rastom popularnosti oglašavanja na Facebooku i Google-u, sektor digitalnih medija poslednjih meseci se nalazi u svojevrsnoj krizi, pa su tako i prihodi Axel Springera počeli padati, a iz ove medijske kuće najavili su pad prodaje u odnosu na 2018., kao i nastavak pada u sledećoj godini. Zato je ponuda KKR-a o isplati manjinskih vlasnika kompanije oberučke prihvaćena.

KKR je ponudio 63 evra po akciji, što je 13% više od cene koje su deonice Axela postigle dan ranije na berzi, odnosno reč je o čak 40% većoj ceni od one kada se tek počelo govoriti o potencijalnoj akviziciji.

Izvršni direktor Axel Springera Mathias Dopfner i udovica medijskog magnata po kome je kompanija dobila ime – Friede Springer, planiraju da zadrže svoj udeo koji ukupno iznosi više od 45%.

U Nemačkoj je Axel Springer najpoznatiji po Bildu, koji je najprodavaniji evropski dnevni list. Iako je prodaja štampanog izdanja u poslednjih deset godina pala, zadržan je relativno visok profit kompanije zahvaljujući 500.000 pretplata na web izdanje novina.

Kako piše SEEbiz, Mathias Dopfner je zapravo dve decenije proveo pokušavajući da transformiše kompaniju u digitalnu medijsku kuću, pa je tako smanjio broj štampanih izdanja, te kupio Business Insider i portal za potragu posla Stepstone, a kompanija ima i 50% vlasništva nad evropskim izdanjem Politica. Takođe, ova medijska kuća prisutna je i u regionu Balkana, te ima razgranat biznis u Srbiji gde su, sa švajcarskim Ringierom, vlasnici jednog od najuticajnijih dnevnih listova - “Blic”, kao i uticajnog političkog nedeljnika NIN.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.