Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:06.07.2020
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 26.05.2019 16:55:06
RTS-DOKUMENTARAC-PAŠTRIK / Dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Paštrika" 26. maja na RTS-u
Beograd (MEDIA EXPRES) / 25. maj 2019. / Operacija Strela 2, kako su je nazivali albanski i NATO planeri, počela je 26. maja i trajala do 14. juna kada su se snage Vojske Jugoslavije, posle potpisanog Kumanovskog sporazuma, povukle sa teritorije Kosova i Metohije.

Neprijatelj nije uspeo da ostvari svoj cilj i da u borbi probije liniju odbrane 549. motorizovane brigade. Vojska Jugoslavije na Paštriku je ostala nepobeđena.

Na osnovu svedočenja više od 30 sagovornika, oficira, vojnika, rezervista i dobrovoljaca pripadnika 549. motorizovane brigade, ispričani su događaji o borbi koja je vođena u rejonu planine Paštrik. Rekonstrukcije i dramatizacije događaja snimane su na planinskim vencima oko Dimitrovgrada, Pirota i Niša i na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Dokumentarni film hronološki prati događaje od napada na karaulu Gorožup do povlačenja vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Potresne priče preživelih boraca 549. motorizovana brigada koja je jedina bila izložena tepih bombardovanju strategijeske NATO avijacije, ilustrovane su autentičnim arhivskim snimcima Asošijeted presa. Snimci su napravljeni sa teritorije Albanije. Korišćeni su i snimci reportera nastali posle bombardovanja, kao i fotografije koje su vojnici sami snimili.

Dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Paštrika" biće prikazan na dvadesetogodišnjicu početka bitke, 26. maja na Prvom programu RTS-a.

Film je urađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Vojnofilmskog centra "Zastava film".

Autor filma je Slađana Zarić, direktori fotografije su Petar Vujanić i Žarko Pekez, montažer Bojan Perišić, producenti Snežana Rodić Sinđelić i potpukovnik Goran Ikonić, novinar Vesna Ilić, dizajner zvuka Bojan Mangović i kompozitor Vladimir Tošić.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.