Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:25.05.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
English
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 26.02.2019 23:35:16
MTG-NOVA-TV / Modern Times Group prodala Nova TV
Sofija (MEDIA EXPRES) / 26. februar 2019. / Modern Times Group (MTG) saopštila je da je prodala 95% svog udela u bugarskoj Nova Broadcasting Group. Kupac je Advance Media Group, a ukupna vrednost kompanije je 185 miliona evra.

Transakcija treba da bude odobrena od strane regulatornih tela, a nakon njenog kompletiranja prihodi će biti iskorišćeni za razvoj globalnih vertikala digitalne zabave MTG-a, kroz organske investicije i M&A.

Nova je jedan od dva vodeća bugarska emitera - drugi je bTV u vlasništvu CME - i ima sedam TV kanala, kao i komplementarne online kompanije. U vlasništvu MTG-a je od 2008. godine.

Komentarišući prodaju, Jørgen Madsen Lindemann, predsednik i izvršni direktor MTG-a, rekao je da će ovaj ugovor sa Advance Media Group osigurati kontinuirani razvoj Nove, čiji je izvršni direktor Didier Stoessel i njegov tim izrastao u vodeću bugarsku komercijalnu medijsku grupu.

- Ova transakcija je u skladu sa našom strateškom odlukom da pronađemo nove vlasnike koji će ulagati u naše međunarodne poslove u oblasti zabave, dok ćemo se mi fokusirati na naše globalne digitalne vertikale. Nakon predstojeće raspodele NENT Grupe, MTG će biti samostalni strateški operativni i investicioni holding sa fokusom na esport i online igre.

MTG navodi da će prodaja rezultirati neto kapitalnom dobiti od oko 1.300 miliona kruna.

Takođe se ističe da je Advance Media Group podružnica kompanije Advance Properties, koja poseduje 117 kompanija u 23 zemlje. Portfolio kompanije Advance Properties posluju u više od 10 industrija, uključujući farmaceutsku, brodarstvo, lučke operacije, nekretnine i proizvodnju električne energije. Grupa je u zajedničkom vlasništvu bugarskih biznismena Kirila i Georgija Domušijeva.

Broadband TV News navodi da je MTG ranije pristao da proda Novu češkoj PPF grupi, ali se povukao iz dogovora ranije ove godine. Prodaja označava kraj njihovog angažmana u televizijskoj industriji u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gde je bila vodeći igrač do pre nekoliko godina.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.