Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:25.05.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
English
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Televizija 15.02.2019 13:57:33
EBU-KOSOVO-ZAKON / EBU zabrinuta za kosovski javni servis RTK
Priština (MEDIA EXPRES) / 15. februar 2019. / Evropska radiodifuzna unija (EBU) izrazila je zabrinutost da će kosovski javni servis RTK biti ugrožen ako predsednik odobri Zakon o platama u javnom sektoru, koji je usvojen 2. februara.

Kako prenosi Broadband TV News, EBU u saopštenju navodi da veruje da u novousvojenom zakonu o platama u javnom sektoru postoji sukob sa važećim zakonom o RTK i nacionalnim ustavom, koji predviđaju institucionalnu i uredničku nezavisnost javnih medijskih servisa.

- Prema sadašnjem Zakonu o RTK, emiter je slobodan da sprovodi svoju politiku ljudskih resursa kao deo institucionalne autonomije na otvoren, transparentan i konkurentan način.

Dodaje se i da je “RTK važna demokratska institucija sa misijom da služi svim segmentima društva i da je od ključne važnosti da se osigura njena institucionalna i urednička nezavisnost u skladu sa evropskim standardima, a posebno sa preporukama Saveta Evrope 96 o nezavisnosti i 2012 o upravljanju javnim radiodifuznim uslugama”.

EBU apeluje na kosovske vlasti da usvoje novi zakon o RTK koji treba da obezbedi stabilno, nezavisno i predvidljivo finansiranje emitera i dovoljnu zaštitu za njegovu institucionalnu autonomiju i uredničku nezavisnost, uključujući i autonomiju politike ljudskih resursa.

- Nezavisni i snažni javni servisi su važan preduslov za zemlje koje žele da se pridruže Evropskoj uniji – ističe Evropska radiodifuzna unija.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)


© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.