Prijavi se    Kreiraj novi račun

Datum:17.08.2019
Datum objave posljednje vijesti:
O MEDIA EXPRES-u | Pretplata | Oglašavanje u MEDIA EXPRES-u | Privatnost | Kontaktirajte s nama
Izbornik vijesti
____Uvodnik____
Kino
Komunikacije
Nevladine organizacije
Oglašavanje
Pregled medija
Profil
Radio
Regulatorne agencije
Televizija
ZakonodavstvoNapredna pretraga

Papir kao
mobilni
kompatibilan

Izbornik godišnjaka
Kabelski operateri
Televizije
Radio postaje
Dth
Oprema
Rječnik
 Komunikacije 15.01.2019 23:45:12
TELEKOM-OPERATORI-CRNA-GORA / Telekom operatori investirali 250 miliona evra u Crnoj Gori u prethodne tri godine
Podgorica (MEDIA EXPRES) / 15. januar 2019. / Tokom tri prethodne godine operatori su u elektronske komunikacije investirali 250 miliona evra, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost Crne Gore (EKIP), Darko Grgurović.

On smatra da je lani nastavljen pozitivan trend razvoja ovog sektora, kako po pitanju razvoja infrastrukture, tako i pružanja usluga.

- Obim investicija u nekoliko prethodnih godina je veći od trećine ukupnih prihoda ovog sektora. Poređenja radi, u članicama EU investicije na godišnjem nivou kreću se oko 12 do 15% prihoda u sektoru elektronskih komunikacija - kazao je Grgurović za Pobjedu.

Precizirao je da je u 2016. godini investirano 117 miliona evra, odnosno 50,8% ukupnih prihoda sektora, u 2017. bilo je 82 miliona evra investicija (37,2%), lani je uloženo 44,8 miliona evra, a za ovu godinu se planira 30,7 miliona.

Imajući u vidu da najveći operatori na crnogorskom tržištu posluju u okviru svetskih i regionalnih telekomunikacionih grupa (Deutsche Telekom, PPF Grupa, United grupa i Telekom Srbija), može se zaključiti da su stabilni i da je uspostavljen predvidiv regulatorni okvir koji garantuje dalji razvoj tržišta kroz sigurne investicije i implementaciju najnovijih tehnologija i servisa, rekao je Grgurović i naglasio da je za investitore važan poslovni ambijent, njegova predvidivost i stabilnost, ne samo u elektronskim komunikacijama, već i u drugim sektorima.

- Crna Gora je prepoznata kao destinacija sa povoljnim poslovnim ambijentom, koji se iz godine u godinu unapređuje. Ulaskom u NATO, te kontinuiranim napretkom u procesu evropskih integracija, Crna Gora je postala još atraktivnija za investitore u svim oblastima - izjavio je Grgurović.

Istakao je da su velike investicije u sektoru elektronskih komunikacija, posebno u fiksnu elektronsku komunikacionu mrežu, i značajan porast konkurencije u toj oblasti doveli do porasta broja priključaka, povećanja kvaliteta i sniženja cena usluga.

- Povećanje broja priključaka dovelo je do penetracije fiksnog širokopojasnog pristupa internetu od 73,4% u odnosu na broj domaćinstava. Prema tom pokazatelju Crna Gora se značajno približila proseku penetracije u zemljama EU koja je na kraju 2017. godine iznosila 75% - rekao je Grgurović i dodao da je dostupnost FTTx tehnologija pristupa (priključaka sa optičkim kablovima) na nivou od 54%.

Istakao je da se Crna Gora po stepenu pokrivenosti stanovništva signalom mobilnih mreža može porediti sa najrazvijenijim zemljama Evrope. Sva tri operatora ističu pokrivenost stanovništva GSM signalom od oko 99%, dok ukupna pokrivenost signalom UMTS i LTE mreža iznosi skoro 98%.

- Navedeni statistički pokazatelji ukazuju na kontinuirani razvoj tehnologija i dostupnost najmodernijih servisa, kao i povećanje stepena njihovog korišćenja od strane građana Crne Gore - istakao je Grgurović.

Andrija Marković (MEDIA EXPRES)
© 2001 - 2019    Media Expres S.R.L.